الگوریتم رنک برین، را میتوان الگوریتم جدید گوگل بر پایه هوش مصنوعی (AI) دانست. الگوریتمهای گوگل با جمعآوری، تفسیر و جمعبندی دادههای دنیای وب؛ تلاش میکنند تا نزدیکترین و بهترین اطلاعات را در پاسخ به جستجوی کاربر ارائه دهند. گوگل الگوریتمهای متعددی را بدین منظور برای جستجو و بررسی سوالات کاربران ایجاد کرده است. هر الگوریتم ضعفها و کاستیهایی داشته و از این جهت گوگل همواره به دنبال اصلاح عملکرد الگوریتمهایش میباشد.
الگوریتم رنک برین (RankBrain) در واقع یکی از نمونههای اصلاح شده الگوریتمهای قدیمیتر پاندا و پنگوئن میباشد. و میتوان از آن به عنوان الگوریتم کمکی برای مرغ مگس خوار نام برد. الگوریتم رنکبرین با این هدف معرفی شد که به جای توجه به خود کلمه، مفهوم آن شناسایی شده و صفحاتی به کاربران پیشنهاد شود که بهترین پاسخ برای این مفهوم هستند. این الگوریتم وظیفه دارد تا براساس عبارت جستجو شده مفهوم مورد نظر کاربر را شناسایی کرده و بهترین پاسخ را به او نمایش دهد. همچنین در ادامه براساس رفتار کاربران رتبهبندی نتایج جستجو را بهینهسازی کند.
الگوریتم رنک برین (RankBrain) چیست؟
رنک برین جزئی از الگوریتم هسته ای گوگل است که از سیستم یادگیری ماشین استفاده می کند تا نتایج مرتبط بهتری را نسبت به کوئری کاربران نمایش دهد. رنک برین یا رتبه بندی با هوش مصنوعی، الگوریتم جدید گوگل مبتنی بر یادگیری مداوم است که به گوگل کمک میکند نتایج جستجو را براساس رفتار کاربران بهینه سازی کند. این الگوریتم زبان نوشتاری را به علائم ریاضی با نام بردار و قابل فهم برای رایانهها تبدیل میکند. اگر کلمهای برای این الگوریتم نا آشنا باشد، سعی میکند با حدس زدن کلمات مشابه سوالات کاربران در گوگل را بررسی نماید.
رنک برین، یک فناوری شگفتانگیز مبتنی بر هوش مصنوعی است که با کمک الگوریتمهای زبان ماشین طراحی میشود. در واقع وجه تمایز این الگوریتم همین است که یادگیری ماشین برای اولین بار وارد جستجوهای گوگل شد. هنگامی که یک کلمه کلیدی یا محتوا برای جستجو وارد گوگل میشود، الگوریتم جستجو تلاش میکند تا با جستجوی بهترین محتوا در مناسبترین قالبها، نتیجه جستوجو را با هدف شما مطابقت دهد. رنکبرین فناوری جدیدی بر پایه هوش مصنوعی (AI) است که با استفاده از الگوریتمهای یادگیری ماشین یا Machine Learning طراحی شده. یادگیری ماشین نیز بدین معناست که یک کامپیوتر بجای آموزش توسط انسان و یا استفاده از برنامههایی با جزئیات فنی دقیق، خودبهخود نحوه کارکرد چیزی را یاد بگیرد.
دستور کار الگوریتم رنک برین چیست؟
قبل از به وجود آمدن الگوریتم رنکبرین، تیم مهندسی گوگل یک الگوریتم ریاضی تعیین کرده بود که با استفاده از آن جایگاه نتایج جستجو تعیین میشد. و صرفنظر از بهروزرسانیهای دورهای؛ تقریباً روندی ثابت و همیشگی داشت. همین موضوع باعث میشود تا با استفاده از الگوریتم Rank brain نتیجهای در اختیار کاربر قرار بگیرد که بیشترین شباهت ممکن را به عبارت جستجو شده داشته باشد.
در عمل، این الگوریتم قادر به یادگیری و تشخیص الگوهای جدید است و در مقایسه با الگوریتم مرغ مگس خوار پیشرفتهتر است و عملکرد بهتری در اصلاح نتایج جستجو دارد. بر اساس اظهار رسمی گوگل؛ الگوریتم رنکبرین وظیفه پاسخدهی به پانزده درصد از کل جستوجوهای آنلاین را بر عهده دارد و از مهمترین سیگنالهای تعیینکننده جایگاه و رتبهبندی سایتهاست.
در حال حاضر الگوریتم رنکبرین (Rank brain) سومین عامل تاثیرگذار در تعیین نتایج و پاسخ به درخواست جستجوی کاربر و رتبهبندی سایتها است. الگوریتم رنک برین RankBrain نسبت به سایر الگوریتمهای گوگل کاملا متفاوت عمل میکند. این الگوریتم نتایج را براساس منطقه جغرافیایی، سوابق جستجو و علایق کاربر شناسایی و استخراج میکند.
فاکتور های اصلی الگوریتم رنک برین
به طورکلی به جای پرکردن محتوای سایت با یک سری کلمات کلیدی، شما باید به دنبال رضایت کاربر باشید. در این راستا برای اینکه بتوانید از الگوریتم رنک برین نمره قابل قبولی دریافت کنید. برای اینکار باید به دو نکته اساسی دقت کنید: کسب رضایت کاربر و ارائهي محتوای مناسب به او. پس الگوریتم رنک برین به میزان رضایت کاربران از محتوای سایت دقت میکند. جالب است بدانید که گوگل، هرگز هیچ توضیح خاصی در مورد چگونگی عملکرد این الگوریتم هوشمند ارائه نکرده و ما فقط میتوانیم چیزهایی درباره پشت صحنه آن حدس بزنیم.
. مدت حضور کاربر در صفحه (Dwell Time)
همانطور که متوجه شدید Dwell Time زمان حضور یک کاربر در صفحه شما است. این زمانی که کاربر در صفحه یا سایت مورد نظر صرف میکند همان Dwell Time است. که به طور کامل توسط گوگل محاسبه و کنترل میشود. در الگوریتم RankBrain، کاربران بر اساس ورودشان به یکی از صفحات شما از نتایج جستجوی گوگل، به عنوان یکی از معیارها برای ارزیابی محتوای وبسایت شما مورد نظر قرار میگیرند. در این زمان، گوگل از طریق آیپی کاربر، نوع مرورگر و یا اطلاعات اکانت Gmail، تشخیص میدهد که آیا یک کاربر با استفاده از عبارتی خاص به وبسایت شما مراجعه کرده است یا خیر.
الگوریتم رنک برین یا همان هوش مصنوعی گوگل می گوید اگر کاربر مدت زیادی را در این صفحه سپری کرده است احتمالا محتوای آن صفحه پاسخ گوی نیاز او بوده و محتوای ارزشمندی است. در نتیجه این صفحه میتواند جایگاه بهتری در نتایج گوگل کسب کند. به تدریج و با تکرار این اتفاق جایگاه صفحات ارزشمند در رتبه بندی گوگل بهبود می یابد. لطفاً توجه داشته باشید که اگر کاربر از طریق لینک مستقیم یا بکلینک به وبسایت وارد شده باشد، زمان حضور او محاسبه نخواهد شد.
. نرخ کلیک یا CTR
عبارت CTR مخفف سه کلمه Click Through Rate و به معنی نرخ کلیک است. نرخ کلیک براساس تعداد جستجوی عبارت در گوگل و تعداد کاربرانی که بر روی لینک شما کلیک کرده اند محاسبه میشود. اینگونه رنک برین تشخیص می دهد محتوا های شما چه میزان مورد رضایت کاربران بوده، و بر اساس آن طی زمان در رتبه بندی تغییر ایجاد می شود.
تأثیر الگوریتم رنک برین بر سئو سایت
جهت بهینه سازی سایت برای این الگوریتم کافی است محتواهای سایت شما ساده و روان باشد. اینگونه مخاطب با یک بار خواندن آن ها را کاملا درک کند. به طور مشخص دو فاکتور حضور کاربر در صفحه و CTR تاثیر زیادی بر تصمیم گیری رنک برین در مورد کیفیت محتوای شما دارند. هرچقدر بتوانید این دو فاکتور را بهبود دهید شانس بیشتری برای بهبود وضعیت سئو خود خواهید داشت. گوگل با به کارگیری الگوریتم رنک برین دائما در حال بهتر کردن نتایج است. پس شما هم برای اینکه افزایش ترافیک سایتتان را داشته باشید و به رتبه بندی بهتری برسید باید همواره خود را به روز نگه دارید.
چگونه از رنک برین در بهبود سئو بهره ببریم؟
همانطور که پیشتر ذکر شد، هدف اصلی الگوریتم رنک برین ارائه کمک به گوگل در تجزیه و تحلیل عبارات جستجوی پیچیده، طولانی و مبهم و تولید نتایج مرتبط است. تمامی فعالیت هایی که در حوزه سئو سایت انجام می شود برای افزایش رتبه سایت در گوگل براساس کلمات کلیدی است. رنک برین به این صورت است که عبارت کوئری شما دریافت می کند و بعد از تحلیل آن و مطابقت با دیگر سایت ها، مرتبط ترین نتیجه را به شما نشان می دهد. توصیه می شود برای اینکه بتوانید سایت شما بتواند با توجه به این برنامه بهترین نتیجه را نشان دهد، نکات زیر را باید رعایت کنید:
. بهبود تجربه کاربری برای مخاطبانتان
برای بهبود تجربه کاربری و افزایش سرعت بارگذاری محتواها، تصاویر و هرگونه عنصر گرافیکی باید بهینه شده و واکنشپذیر باشند. گوگل قبل از نمایش نتایج جستجو، سرعت لود صفحات سایت، ریسپانسیو بودن سایت و مناسب بودن آن برای نمایش در وسایل الکترونیکی مختلف را نیز بررسی میکند. این نکته را همیشه به یاد داشته باشید که کاربر وقت زیادی برای منتظر ماندن ندارد! اگر سایت شما کند باشد، بیتردید کاربر صفحه شما را ترک کرده و به سراغ سایت دیگری میرود. باید صفحات سایت شما به شکلی باشد که در گوشیهای تلفن همراه، تبلت، کامپیوتر و لپتاپ به درستی نمایش داده شود. سرعت جستجو و لود صفحه هم یک از فاکتورهای مهم در رتبهبندی وبسایتها است.
. محتوا هایی اختصاصی تولید کنید
از آنجا که رنک برین تمام تلاش خود را برای کمک به گوگل برای دستیابی به نتایج مناسبتر انجام میدهد. اینگونه باید محتوای شما باید متناسب با مخاطبان خاص باشد تا احتمال حضور آن محتوا را برای جستجوهای مرتبط افزایش دهد. مخاطبان خود را به یک هدف محدود کرده و برای آنها محتوایی خلق کنید که شامل موارد زیر باشند:
- پاسخگوی سوالات و مشکلات احتمالی مخاطبان هدفتان باشد
- محصولات و خدمات خود را توسعه ببخشید، تغییر دهید در راستای نظرات مخاطبانتان
- جلب توجه مخاطبان با استفاده از موضوعات، کلمات کلیدی و توصیههای خاص
. محتوا هایی کامل و ارگانیک تولید کنید
تولید محتوای ارگانیک و براساس اصول سئو یکی از مهم ترین معیارهایی که گوگل اهمیت زیادی به آن می دهد. محتوای ارگانیک علاوه بر دریافت تاثیر مثبت گوگل، کاربران زیادی را می تواند به سمت سایت شما جذب کند. محتوای طولانی به شما کمک میکند تا Dwell Time بهتری داشته باشید. مسلماً، خواندن یک محتوای ۲۰۰۰ کلمهای زمان بیشتری نیاز دارد نسبت به یک پست وبلاگ با ۴۰۰ کلمه. و این باعث میشود تا کاربران، زمان بیشتری در سایت شما صرف کنند. دلیل دیگری که توصیه میشود تا از محتوای طولانی استفاده کنید، این است که محتوای طولانیتر میتواند به طور کامل به سوالات کاربران پاسخ بدهد.
. استفاده از کلمات کلیدی طولانی
کلمات کلیدی تک کلمه رقابت شدیدتر است و هرکسی که قصد پیروزی در این رقابت را دارد، باید زمان و انرژی زیادی را صرف کند. برای اینکه بتوانید کاربران بیشتری به عبارتی دیگر بازار هدف بیشتری را بدست بیاورید، استفاده از کلمات کلیدی عبارتی و بلند توصیه می شود؛ زیرا کمتر مورد جستجو واقع می شوند و ازاین رو شما با رعایت اصول سئو سریع تر می توانید نتیجه بگیرید.
. محتواهای خود را دسته بندی کنید
محتوا های خود را دسته بندی کنید، با اینکار نه تنها دسترسی به آن ها را راحت تر می کنید. با این اقدام، شما میتوانید به صورت دقیقتر و هدفمند به هر دستهبندی بروید و با مخاطبان مورد نظر خود ارتباط بیشتری برقرار کنید.
جمع بندی
همیشه گوگل تلاش میکند تا رضایت کاربران را افزایش دهد و راههای جدیدی برای این امر پیدا کند. در عصر تکنولوژی و تجارت آنلاین میزان استفاده از اینترنت و صفحات وب، روز به روز درحال رشد و افزایش است. بسیاری از افراد روزانه موضوعات جدیدی را در گوگل جستجو میکنند و سعی میکنند در کمترین زمان ممکن بهترین پاسخها را پیدا کنند. بدین ترتیب الگوریتم رنک برین با بهره گیری از هوش مصنوعی بر روی بررسی رفتار کاربران و نمایش نتایج جستجو بر اساس معیارهایی مانند نرخ بازگشت سایتها، زمان حضور کاربر در صفحه و نرخ کلیک معطوف کرده است. الگوریتم رنکبرین، در حال حاضر بیشتر تمرکز خود را بر روی بررسی رفتار کاربران و نمایش نتایج جستجو براساس معیارهایی مانند نرخ بازگشت سایتها، زمان حضور کاربر در صفحه، نرخ کلیک CTR و … معطوف کرده است.
در نظر داشته باشید که الگوریتم رنکبرین (Rank Brain) باوجود گذشت چند سالی که از معرفی اش می گذرد، هنوز هم در مراحل آزمونوخطا بوده و همچنان در مسیر بهبودِ کارایی گام برمیدارد. بنابراین، با انتخاب یک استراتژی مناسب و حساب شده، میتوانید از این الگوریتم برای بهبود سئو خود استفاده کنید.