امروزه کشورهایی میتوانند در بخش صادرات موفق عمل کنند که تولیدکننده ها و بنگاه های اقتصادی مجهز به واحدهاى پژوهش و توسعه و نيروى انسانى ماهر در اختیار داشته باشند. و از تجهیزات مدرن بهره ببرند. شرکتهایی که برای پژوهش و آموزش نیروی ماهر ارزش قائل هستند، به سرعت مسیر رسیدن به توسعه را طی میکنند. و توانشان در رقابت با دیگر برندهای خارجی، افزایش میابد… و اما در این میان، این شرکت های دانش بنیان هستند که زیرساختهای لازم برای تحقق چنین مواردی را در اختیار صنایع مختلف قرار میدهند.
صادرات متكی بر صنايع دانش محور، به دلیل ایجاد ارزش افزودۀ بالا و تأثیر مثبت بر صنایع گوناگون، از مهمترين بخشهای صادراتی به حساب میآید. شرکتهای دانش بنیان، با افزایش بهره وری و رشد اقتصادی در تمامی صنایع، راه را برای توسعۀ صادراتی کشورها هموار میکنند.
نوآوری و ورود تکنولوژی در ساختار اقتصادی و ایجاد تغییر در ترکیب محصولات، در حیطۀ کاری کسب و کارهای دانش بنیان تعریف میشود. بنابراین کسب و کارهای دانش بنیان تأثیر بسیار زیادی در تولید ثروت و ارزآوری در اقتصاد کشورها دارند. این شرکت ها، میتوانند بازارهای جدید صادراتی را با ارائۀ فناوریهای به روز، تسخیر کنند.
آیا ایران در زمینه توسعه صادراتی بخش دانش بنیان موفق عمل کرده است؟
صادرات محصولات دانش بنیان، برای هر کشوری یک مزیت رقابتی عالی به حساب میآید و یک جایگاه ویژه را در بازارهای جهانی، ایجاد میکند. برای تولید محصولات دانش بنیان، از منابع طبیعی و انرژی، به میزان کمی استفاده میشود، از این رو، توسعۀ تولیدات و صادرات این بخش از صنعت، میتواند توسعه ای پایدار برای کشورها به ارمغان بیاورد.
بازار فروش و صادرات محصولات دانشبنیان، نسبت به سایر محصولات صادراتی، از نوسان کمتری برخوردار است. و این نوع محصولات با تغییر تقاضا در بازار، به سرعت خودشان را سازگار میکنند.
ما باید تلاش کنیم تا ارزش برند ملی ايرانی، در حوزۀ فناوری پیشرفته در دنیا را، به سطح قابل قبولی برسانیم. ضعف در سرمایه گذاریهای کلان در این صنعت و عدم تسلط شرکتها به موارد حقوقی درخصوص تنظيم قراردادها و افزايش ريسک و هزينۀ مراودات تجاری، از مهمترين مواردیست که سد راه توسعۀ صادراتی صنایع دانش بنیان در ایران بوده است.
نوآوری و ارائۀ ظرفیتهای جدید تولیدی، لازمۀ توسعۀ صادراتی ایران در بخش دانش بنیان است. پس برای رسیدن به این هدف، باید در سیاستهای آموزشی و پژوهشی و ارتباط دانشگاهها با صنایع مختلف، اصلاحات اساسی صورت بگیرد.
کشورهای پیشرفته و در حال توسعه، سرمایه گذاریهای زیادی در بخش آموزشی و پژوهشی انجام دادهاند. این سرمایه گذاریها به افزایش قدرت رقابتپذیری آنها در بازارهای بین المللی انجامیده است. دولتمردان ایرانی باید قبول کنند که، توجه ویژه و بال و پر دادن به شرکتهای دانش محور، میتواند مسیر رسیدن به توسعۀ صادراتی را برای ما هموار کند.
استفاده از این متن و کپی آن با ذکر منبع و لینک، بلامانع است.