امروزه اقتصاد دیجیتال در تمامی سطوح و حوزه های رقابتی نقشی پررنگ داشته است… با الکترونیکی شدن دولتها و افزایش وابستگی جامعه به فناوریهای دیجیتال، نه تنها انتظارات مشتریان دگرگون شده، بلکه فرآیندهای اجرایی که پیش از این مستلزم وجود نوشتههای فیزیکی و حضور اشخاص بود، به روش الکترونیکی پردازش خواهد شد.
فین تک ها به عنوان بازیگران نوین در حوزۀ خدمات مالی، با تکیه بر نوآوری و فناوری، حکمرانی و انحصار مؤسسههای مالی به ویژه بانکداری سنتی را به چالش کشیدهاند. آنها حجم بالایی از خدمات بانکی را به کمک اینترنت، تلفن همراه و شبکههای اجتماعی به مشتری ارائه میدهند.
بانکداری و رشد اقتصاد دیجیتال در کشورهای توسعه یافته
در سالهای اخیر، بهرهوری از حوزۀ مکانیکی به حوزۀ دیجیتال منتقل شده است… تمامی کشورها برای بخش فناوری اطلاعات اهمیت ویژهای قائل میباشند.. و بر همین اساس قوانین و مقررات مربوط به صنایع و کسب و کار مختلف را بر پایۀ دانش و فناوری، پیادهسازی و طراحی میکنند.
تمرکز بر توسعۀ اقتصاد دیجیتال در کشورهای پیشرفته، سبب شده تا صنعت بانکداری در مسیر نوآوری و توسعه قرار بگیرد… توسعۀ دیجیتال، بسترهای لازم جهت ارائۀ خدمات جدید بانکی را ایجاد نموده. و افزایش سهم بانکها و مؤسسههای مالی از اقتصاد را به همراه داشته است. ارائۀ خدمات دیجیتالی، به کاهش نیروهای مستقر در شعب بانکی و در نهایت حذف شعب فیزیکی منجر خواهد شد.
فناوریهای دیجیتال سبب ایجاد تغییر و تحول در اکثر صنایع شده و رشد فناوریهای اطلاعاتی، افزایش بهره وری – ارتقای کیفیت خدمات – کاهش هزینه ها – حذف محدودیتهای زمانی و مکانی – و در نهایت افزایش توان رقابتی بنگاههای اقتصادی را به همراه داشته است.
شاخص های الکترونیکی و بانکداری دیجیتال در ایران !!
برنامۀ توسعۀ کاربردی فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران با هدف ایجاد زیرساخت های لازم -. افزایش نرخ اشتغال و بالا رفتن توان اقتصادی کشور -. و همچنین توسعۀ مشارکت بخش خصوصی در بازار فناوری اطلاعات، در سال ۱۳۸۱ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید… ولی با این وجود، رتبۀ کشور ما در شاخصهای الکترونیکی و اقتصاد دیجیتال، در مقایسه با رتبۀ کشورهای توسعه یافته در این زمینه، فاصلۀ چشمگیری داشته است.
در بسیاری از کشورها، تکنولوژی و فناوری اطلاعات، نقش کلیدی و مهمی در ایجاد منابع جدید مالی و خدماتی بانکها ایفا نموده. و بسترساز رشد بهرهوری در اقتصاد بوده است. با این وجود، عدم شکلگیری قواعد و قوانین فراگیر در حوزۀ فین تک و استارت آپ ها در ایران، تنوع خدمات نرم افزارها و اپلیکیشنها را کاهش داده است.. و اکثر استارت آپهای فین تک در حوزۀ پرداخت همچون خدمات کارت به کارت و خرید شارژ، فعالیت میکنند.
بانکها یکی از پر ترددترین مراکز ارائۀ خدمات میباشند.. که مردم برای دریافت این خدمات، از پرداخت قبوض مختلف گرفته تا دریافت و پرداخت وجه و همچنین دریافت تسهیلات، به این مراکز مراجعه میکنند. دیجیتالی شدن نظام بانکی، کاهش نیاز به شعبههای بانکی و در نهایت نقل و انتقال وجوه مالی به صورت آنلاین را در پی داشته که این تغییرات، سرعت تأثیرگذاری فناوریهای دیجیتال در جامعه را افزایش داده است.
چگونه میتوانیم شاهد رشد و پیشرفت استارت آپ ها در صنعت بانکداری ایران باشیم؟
تجربۀ کشورهای توسعه یافته ثابت کرده که پیوستن استارت آپهای فین تک به بازار مالی و بانکی و بهبود روند تشویق و هدایت این شرکتها به سمت فرصتهای موجود در صنعت بانکداری، سرعت جذب نوآوری در این حوزه را افزایش داده و به شفافیت بیشتر این بازار و نظم در اکوسیستم نوآوری، منجر خواهد شد.
رگولاتوری و تنظیمگری در حوزۀ اقتصاد دیجیتال، در جهت کاهش دخالتهای دستوری دولت در بازار، نقش مهمی در جذب مشارکت و سرمایهگذاری بخش خصوصی خواهد داشت… کاهش دخالت های دولت و رگولاتوری، به تقویت رقابت در بخش استارت آپهای فین تک، منجر میشود.
با حمایت بانک مرکزی و کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال، میتوانیم شاهد سرمایهگذاری و افزایش تعداد شرکتهای استارت آپی در صنعت بانکداری باشیم. حضور فعالان حوزۀ دیجیتال در بازار مالی و بانکی، در عمل به دیجیتالی شدن صنایع دیگر نیز کمک میکند. به باور کارشناسان، مسیر نهایی اقتصاد در دنیا، به پیشرفت استارت آپهای نوین و اقتصاد دیجیتال منتهی میشود.. و دیدگاههای سنتی در بازارهای مالی و کسب و کارهای مختلف، چاره ای جز پذیرش این حوزه نخواهند داشت.
استفاده از این متن و کپی آن با ذکر منبع و لینک، بلامانع است.