در دوره های زمانی مختلف، تبلیغات همیشه در حوزه فروش و بازاریابی، جایگاه ویژه ای داشته است.. به طوری که در هر کسب و کار و یا هر صنعتی، تبلیغات به عنوان یکی از ارکان آگاهی رسانی به مشتری، مورد توجه قرار میگیرد.
با بررسی مسیر توسعۀ برندهای مشهور و همچنین کارکرد رسانهها، به این نتیجه میرسیم که تبلیغات رسانهای تأثیر مثبت و معناداری بر روی ارزش ویژۀ برندها میگذارد… این اثرگذاری به صورت غیرمستقیم و از طریق تقویت آگاهی و یادآوری برند، نوعی حس رضایت را در مشتری و جامعۀ هدف ایجاد میکند.. با این وجود، بدون شناخت و بررسی نیازها، شرايط و موقعيت مخاطب، فرایند تبلیغات آنچنان که باید و شاید نمیتواند اثربخشی لازم را داشته باشد.
تبلیغات به صورت کلی از طریق بستر رسانهها به جامعه انتقال داده میشود .. این بستر میتواند به صورت آنلاین در شبکههای اجتماعی و وب سایتها مهیا شود و یا در کانال های تلویزیونی و رسانههای کاغذی و بیلبوردها… در هر صورت، مخاطبان رسانههای گوناگون، در اصل مصرفكنندگان پيام ها و تبلیغات رسانههای جمعی هستند… و امروزه به دلیل افزایش تعداد رسانهها و سطح آگاهی جامعه، بسیار کم پیش میآید که این مصرف کنندهها، کورکورانه و بدون وسواس هر تبلیغی را قبول کرده و پذیرا باشند.
تبلیغات رسانه ای میتواند شمشیری دو لبه باشد؟!!
علاوه بر روش تبلیغ و نوع انتخاب شرکتها و برندها، تأثیر رسانهها در این مسیر، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.. تبلیغات رسانهای از مسیر کارشناسی شده و با روشی درست، میتواند علاوه بر آگاهی رسانی به جامعه، سطح رقابت پذیری در بازار و در میان برندهای گوناگون را افزایش دهد… البته به همان میزان که این رسانهها میتوانند سطح آگاهی نسبت به محصولات گوناگون را بالا ببرند، به همان اندازه هم میتوانند این آگاهی را تخریب کنند… ترغیب اعضای جامعه به سوی محصول و یا خدماتی بیکیفیت، نه تنها شکست شرکتهای نوپا را میتواند به همراه داشته باشد، بلکه باعث از بین رفتن اعتمادِ بخش بزرگی از جامعه، نسبت به آن رسانه میشود.
لازم به ذکر است، مجموعۀ پارس سنتر علاوه بر بکارگیری شیوههای نوینِ تبلیغی و برگزاری کمپین های تبلیغاتی برای فعالیت هرچه بهتر صنایع گوناگون، با هدف حمایت از بنگاههای کوچک و کسب و کارهای نوپا، پکیج های تبلیغی را نیز به این فعالان اقتصادی، ارائه میدهد.
استفاده از این متن و کپی آن با ذکر منبع و لینک، بلامانع است.