وقتی به بازار لوازم خانگی سر میزنیم، با انواع و اقسام برندهای خارجی در بخش تولید لوازمی همچون تلویزیون، یخچال، ماشین لباسشویی و محصولات پرکاربرد دیگر در منازل و شرکتها، برخورد میکنیم.. و این سؤال در ذهنمان ایجاد میشود که با پیشینۀ بیش از شصت سالۀ ایران، در تولید و مونتاژ لوازم خانگی، امروز ما چه جایگاهی در بازار این صنعت پردرآمد داریم.؟
سرنوشت برندهایی همچون ارج و شهاب
برندهای بزرگ و پرسابقهای همچون ارج و شهاب، به جای آنکه با تزریق تکنولوژی روز و سرمایهگذاریهای هدفمند به کار خودشان ادامه دهند و همچون گذشته، بازار کشورهای همسایه را فتح کنند، به بخشهای دولتی واگذار شدند… این برندهای ریشه دار، سرانجام با سوء مدیریت، به زمین خورده و این روزها دیگر نامی از آنها بُرده نمیشود.
صنعت لوازم خانگی در بسیاری ازکشورها، موتور حرکت دهندۀ توسعۀ اقتصادی بوده است… ولی با بررسی این صنعت در ایران به این نتیجه میرسیم که: مُتکی بودن به درآمدهای نفتی و گازی در تمامی این سالها، ضعف تکنولوژی در این نوع صنایع را برای ما به همراه داشته است.
در مقطعی و پس از جنگ تحمیلی، باید فکری برای نوسازی و ارتقای تکنولوژی این صنعت میشد.. ولی تا به خودمان آمدیم، از دیگر تولیدکنندگان آسیایی نیز عقب افتادیم.. و در نتیجه بخشی از بازار داخلی و خارجی را از دست دادیم… با تمام این حرفها، امروزه برندهایی آینده دار، دوباره متولد شدند.. تا امیدوار باشیم که صنعت لوازم خانگی در ایران/ کماکان زنده است و نفس میکشد.
مشکلات تولیدکنندگان لوازم خانگی
عوامل متعددی همچون محدودیت منابع مالی، عدمِ بهره گیری از تکنولوژی های جدید.. و بی توجهی به روش های نوین بازاریابی، باعث شده تا بسیاری از برندهای ما در این صنعت، نتوانند با رقبای خارجی رقابت کنند… البته این را میدانیم که برای مشتری، خلاقیت و تنوع در طراحی محصول از اهمیت بالایی برخوردار است.. مشتری از فروشنده، انتظار قیمت و کیفیت مناسب و همچنین خدمات پس از فروش حرفه ای را دارد.
تولیدکنندههای ایرانی، برای جهانی شدن، نیاز به ارتقای فناوری و سرمایهگذاریهای بیشتری دارند… ما برای رشد تولیدکنندههای خوبمان در این صنعت، بهتر است تا بر روی کارِ مشترک با برندهای مطرح و سرمایهگذاران خارجی، حساب باز کنیم.. برندهای معتبر جهانی، ضمن انتقال تکنولوژی به کشور ما، میتوانند زمینهساز آموزش نیروی کار حرفهای و نفوذ دانش به صنایع دیگری در ایران باشند…. برندهای ایرانی چنانچه در راه صادرات محصولات به خارج از کشور، تلاش و برنامه ریزی نداشته باشند، ممکن است همین سهمی که از بازارهای داخلی دارند را نیز از دست بدهند.
قاچاق لوازم خانگی
و اما در این بین، بلای خطرناکی به نام قاچاق را نباید فراموش کنیم .. کالای قاچاق بدون آنکه مالیات و گمرکی به آن تعلق گرفته باشد، با قیمت پایین وارد کشور میشود.. و عملاً توان رقابتی در بازار را از برندهای داخلی میگیرد.. چراکه تولیدکنندگان ما به غیر از بالا رفتن قیمت مواد اولیه و مشکل نقدینگی، با مشکلات داخلی همچون مالیات، بیمه و قوانین گمرکی نیز دست و پنجه نرم میکنند.. بنابراین، قیمت تمام شدۀ محصولاتشان بالا میرود و رقابت در بازار برای این تولیدکنندهها دشوار میشود .
چنانچه دولتمردان شرایط را برای بهبود وضعیت تولیدکنندهها به وجود آورند.. در اینصورت راه برای جهش تولید و صادرات هرچه بیشتر برندهای ایرانی هموار شده و علاوه بر ایجاد اشتغال در کارخانه ها، صدها شغل وابسته به این صنعت نیز، خون دوباره در رگهایشان تزریق میشود.. رونق و توسعۀ صنعت لوازم خانگی، تولید کالای با کیفیت و متولد شدن برندهای جهانی را به همراه خواهد داشت.. از درون این برندهای جهانی، محصولاتی راهی بازار میشود که مشتری به خرید کالای ایرانی تمایل پیدا میکند.
مجموعه پارس سنتر، در راستای حمایت از تولیدکنندگان و صادرکنندگان و فروشندگان لوازم خانگی، علاوه بر ارائۀ محصولات دانش بنیان در حوزۀ مدیریت هوشمند، در جهت روشهای تبلیغاتی نوین و فروش بی واسطۀ لوازم خانگی فعالیت میکند… بدون شک هدف این مجموعۀ دانش محور در تمامی این سالها، رشد و توسعۀ هرچه بهتر و پررنگ ترِ اقتصاد در کشور و پشتیبانی از تولیدات داخلی بوده است.
استفاده از این متن و کپی آن با ذکر منبع و لینک، بلامانع است.