صنایع تکمیلی از محصولات خام کشاورزی، همچون صنایع عرق گیری، در بسیاری از روستاها و در اغلب کشورها، برای روستاییان اشتغالزائی و درآمدزایی به ارمغان آورده است. در کشور ما نیز تولید عرقیات به ویژه گلاب گیری سابقه چندهزار ساله دارد.. و استفاده از روش تقطیر به منظور گلاب گیری نیز برای اولین بار توسط نیاکان ما آفریده و ابداع شده است.
با نگاهی به کشورهای در حال توسعه متوجه میشویم که بخش کشاورزی به تنهایی نمیتواند درآمد کافی برای جمعیت ساکن در روستاها را فراهم کند.. بنابراین دولتمردان در این کشورها فرصت های شغلی سودآوری برای این مناطق به وجود میآورند.. تا تفاوت میان سطح درآمد روستائیان و شهرنشینان، باعث مهاجرت روستائیان به شهرهای بزرگ نشود.
صنایع محلی و صنایع تکمیلی، عاملی مهم در توسعه روستاها
صنایع محلی و بخصوص صنایع تکمیلی وابسته به بخش کشاورزیست.. این صنایع یکی از مهمترین گزینه ها جهت توسعۀ روستاها و ایجاد اشتغال برای ساکنین این مناطق به شمار میآیند… در همین راستا چنانچه به کشور خودمان ایران نگاه کنیم، صنعت گلاب گیری، به عنوان صنعتی تکمیلی از فرآوردههای خام کشاورزی/ همچون گل سرخ یا همان گل محمدی، در چندین منطقۀ کشور توانسته منبع درآمد نسبتاً مهمی برای بخش قابل توجهی از ساکنین روستایی باشد.. با توجه به این صنعت کهن، گلابگیری میتواند به عنوان یک پتانسیل و نقطۀ مثبت برای توسعه و رونق اقتصادی به شمار آید.
فعال ترین شهرهای ایران در صنعت گلاب گیری و عرقیات
در حال حاضر گلاب گیری به روش سنتی در بسیاری از استانها همچون: اصفهان، فارس، کرمان، آذربایجان، یزد، خراسان و سمنان، انجام میگیرد.. در این میان بیشترین تعداد کارگاه های سنتی در استان اصفهان قرار گرفته است.. و البته بیشترین تعداد کارخانجات صنعتی گلاب گیری نیز در شهرستان کاشان فعالیت دارند.
گل سرخ محمدی هزینۀ زیادی برای کاشت و برداشت نداشته و با شرایط طبیعی خیلی از مناطق ایران سازگار میباشد.. از همین روی میتواند گیاه مناسبی جهت سرمایهگذاری به حساب آید که ارزش افزودۀ بالایی برای تولیدکننده به همراه خواهد داشت.
درآمد ناخالص گل سرخ و صنعت گلاب گیری
این حقیقت را باید یادآوری کنیم که درآمد ناخالص گل سرخ، نسبت به بسیاری از محصولات باغی و زراعی مثل گندم بیشتر است… از این گل ارزشمند به غیر از صنعت گلاب گیری، در صنایعی همچون عطر و اسانس سازی، صنایع دارویی و صنایع غذایی نیز استفاده میشود… علاوه بر این موارد، جشنوارههای گلاب گیری و گلستان های گل سرخ، در توسعۀ صنعت گردشگری میتواند تأثیر زیادی داشته باشد.
با پیشرفت روزافزون صنایع گوناگون و تغییرات وسیعی که در چرخۀ تولید جهان رُخ میدهد، صنعت گلاب گیری ایران باید از دستاوردهای علمی پیشرفته برخوردار شود و آیندۀ این صنعت با ارزش که به درستی طلای عطرآگین نام گرفته، از مرزهای داخلی فراتر رود… فقط کافیست تا در این بخش، سرمایهگذاریهای بیشتری صورت بگیرد و در جهت بازاریابی و برند سازی این صنعت ملی، گام های محکمی از سوی دولت، برداشته شود.
مجموعه پارس سنتر، علاوه بر تبلیغ و حمایت از تولیدکنندگان صنایع محلی و صنایع تکمیلی همچون صنعت کهن گلاب گیری، شرایطی را ایجاد کرده تا فعالان اقتصادی در این صنعت بزرگ، بدون واسطه نسبت به فروش و بازاریابی عرقیات و دستگاه های مربوط به صنعت عرقیات، اقدام نمایند.
استفاده از این متن و کپی آن با ذکر منبع و لینک، بلامانع است.