شرکت گوگل همواره تلاش میکند شاخصهای ارزیابی خود برای رتبهبندی سایتهای اینترنتی را بهروز کند. یکی از این شاخصها، الگوریتم E-A-T است که مخفف Expertise (تخصص)، Authoritativeness (اعتبار) و Trustworthiness (اعتمادپذیری) است. این الگوریتم در بهروزرسانیهای مارس ۲۰۱۹ اجرا شد و توانست رتبهبندی سایتها را تغییر دهد.
این نشان میدهد که گوگل به این سه موضوع اهمیت زیادی میدهد و با در نظر گرفتن آنها، امیدواریم که سایت ما رتبه بهتری کسب کند. گوگل الگوریتمهای مختلفی برای ارزیابی کیفیت و رتبهدهی سایت و صفحات شما استفاده میکند. یکی از مهمترین الگوریتمهای این شرکت امتیاز E-A-T است. سیگنالهای E-A-T تأثیر مهمی بر ارزیابی کیفیت کلی یک صفحه وب توسط گوگل و در نتیجه رتبهبندی صفحات در نتایج جستجو دارند.
E-A-T در Google Search Quality Rating
مفهوم E-A-T از برنامهی ارزیابی کیفیت سرچ گوگل یا Google Search Quality Rating Program مشتق شده است. این برنامه توسط گوگل با هدف بهبود تجربه جستجوی کاربران در گوگل و کمک به ارزیابی نتایج جستجو راهاندازی شده است.
ارزیابان کیفیت سرچ گوگل یا Google Search Quality Raters افرادی از سراسر جهان هستند که بر اساس راهنمای ارزیابی کیفیت سرچ در گوگل (Google Search Quality Evaluator Guidelines) در این برنامه مشارکت دارند و بر روی پروژههای مختلف ارزیابی انجام میدهند.
این راهنما برای اولین بار در سال ۲۰۱۳ برای استفاده وبمسترها منتشر شد. هدف گوگل از انتشار این راهنما، اطلاع رسانی به وبمسترها و به طور کلی به جهان درباره نحوه نگاه کردن به وبسایتها و اهمیتهای آنها بود. یکی از مهمترین ارزیابیها بر اساس این راهنما، ارزیابی کیفیت صفحات یک وبسایت (Page Quality Rating) است.
در این راهنما، گوگل به وضوح بیان کرده است که چه معیارهایی برای ارزیابی کیفیت هر صفحه از یک وبسایت استفاده میکند. این راهنما بهروزرسانی و تغییرات مداومی دارد. نتیجه کار این ارزیابان و استفاده گوگل از آنها نیز بسیار جالب است.
مهندسان گوگل از نتایج بهدستآمده از این ارزیابیها برای بهبود و ارتقا الگوریتمهای گوگل استفاده میکنند. بنابراین، هیچ یک از موارد مذکور در این راهنما به تنهایی الگوریتم یا عامل رتبهبندی خاصی نیستند و گوگل براساس این معیارها به وبسایتها امتیاز نمیدهد.
بنابراین٬ مفهوم ( E-A-T (Expertise- Authoritativeness-Trustworthiness خلق شده تا اصول و معیارهایی را به دست دهد برای ارزیابیکردن کیفیت محتوای یک صفحهی وب از نظر تخصص٬ قابلاعتمادبودن و اعتبار مضمون محتوا و نویسندهی آن.
مفهوم E-A-T یا الگوریتم E-A-T
همانطور که گفته شد، YMYL یک مفهوم بسیار مهم برای گوگل است که دربارهی هرکدام میشود یک دنیا حرف زد. YMYL یک نام است که گوگل برای بعضی صفحات و موضوعات در یک وبسایت در نظر گرفته. این صفحات به موضوعاتی مربوط میشوند که تصمیمات کاربران بر سلامت جسم و روح، اموال و داراییها یا امنیتشان تاثیر میگذارد. E-A-T بخشی از استانداردهای بالا هستند و صفحات و محتوایشان باید در آن موضوع متخصص باشند و اطلاعات قابلاطمینان را در اختیار کاربران قرار دهند. اگر صفحات YMYL حد بالایی از این ویژگیها را نداشته باشند، جریمه میشوند.
به عنوان یک مثال، اگر شما یک وبسایت دارویی دارید، صفحات مربوط به نکات سلامت، درمان بیماریها و استفاده از داروها برای بهبود سلامت را به عنوان YMYL میشناسند. این صفحات باید دارای اطلاعات تخصصی و قابلاطمینان باشند و توسط افراد متخصص در زمینه پزشکی یا داروسازی تألیف شده باشند.
بنابراین، تأثیر YMYL بر رتبهبندی سایت شما بسیار مهم است و باید از استانداردهای E-A-T برای بهبود کیفیت محتوا و صفحات YMYL استفاده کنید.
اگر میخواهید بیشتر با الگوریتمهای گوگل آشنا شوید، مقالهی «الگوریتم پاندا چیست؟» را مطالعه فرمائید.
Expertise یا تخصص
تخصص یا Expertise به معنای تخصص و دانش فرد نویسنده محتوای اصلی یک صفحه است. به عبارت دیگر، نویسنده باید در زمینهی موضوع محتوا، تخصص و دانش کافی داشته باشد. به عنوان مثال، اگر یک صفحه درباره تداخل دارویی دو قرص باشد، نویسنده باید پزشک، پرستار یا داروساز باشد. همچنین، اگر محتوای صفحه مربوط به تغذیه بچهها باشد، نویسنده باید پزشک یا متخصص تغذیه باشد.
در اینجا، تخصص به معنای داشتن مدرک دانشگاهی یا علمی معتبر است. البته، نویسنده ممکن است خود تخصص مورد نظر را نداشته باشد، اما محتوا توسط یک پزشک یا تیم متخصص تایید شده باشد.
بنابراین، اگر یک فرد علاقهمند به گلوگیاه و باغبانی یا گلفروش است و محتوایی درباره علت زرد شدن برگهای بامبو را ارائه دهد، این محتوا به عنوان “تخصص معمولی” تلقی میشود و تحت تأثیر قرار گرفتن توسط گوگل نخواهد بود.
Authoritativeness یا قابلاعتمادبودن
این ویژگی دیگر مختص نویسندهی محتوا نیست. نویسنده٬ محتوا و وبسایت هر سه باید قابلاعتماد باشند. اما این قابلاعتمادبودن برای هرکدام یعنی چه؟ نویسندهای قابلاعتماد است که علاوهبر تخصص٬ مستقل است. محتوای قابلاعتماد اطلاعات درست و بهروز به شما میدهد. و سایت قابلاعتماد سایت خوشنام و مشهوری در حوزهی کاری خودش است.
بگذارید مثالی بزنم تا این ویژگی (قابلاعتمادبودن) برایتان روشنتر شود. اگر کسی (افراد عادی٬ پزشکان٬ خبرنگاران٬ سیاستمداران و…) سوالی دربارهی کووید ۱۹ داشته باشد٬ به کدام وبسایت اول از همه مراجعه میکند؟ وبسایت سازمان بهداشت جهانی و یا وبسایت رسمی وزارت بهداشت کشورش. چرا؟
چون این دو وبسایت قابلاعتماد هستند برای همه. همه از سراسر جهان٬ چه متخصص و چه افراد عادی٬ میدانند نویسندگان محتواها متخصصاند و مستقلانه و دقیق نظراتشان را منعکس میکنند. محتواها دقیق و بهروز و درستاند و وبسایتها برای سازمانی معتبر٬ مرجع و شناختهشده در حوزهی بهداشت و سلامت است که اطلاعات غلط منتشر نمیکنند.
وقتی وبسایتی در حوزهای مشخص برای شما قابلاعتماد است٬ شما اول از همه بهسراغ آن میروید و غالبا جوابتان را از همان میگیرید و دیگر کاری به حرف بقیهی وبسایتها ندارید. در سایر موضوعات (که YMYL نیستند) هم اوضاع به همین شکل است.
شما هم قطعا وبسایتی را میشناسید که اگر سوالی در حوزهی گل و گیاه و بامبو داشته باشید٬ اول از همه به آن رجوع میکنید. وبسایتی که در حد و اندازهی خودش (مثلا منتشرکردن اطلاعات دربارهی نگهداری بامبوها) قابل اعتماد است.
Trustworthiness یا اعتبار
اعتبار هم ویژگیای است که نویسنده٬ محتوا و وبسایت باید داشته باشند. نویسندهی معتبر کسی است که در موضوعی مشخص تخصص و شهرت دارد. کسی است که سایر متخصصان در آن حوزه نیز او را میشناسند و به نظراتش اعتماد میکنند چون میدانند مستقل است و براساس شواهد و مدارک و دلایل حرف میزند. کسی است که منابع دست اول و مراجع را در حوزهی کاری خودش میشناسد و از آنها استفاده میکند.
وبسایت معتبر وبسایتی است که برای کاربرش ارزش قائل است. وبسایتی که اطلاعات دروغ٬ قدیمی٬ غیرواقعی٬ جعلی و دزدی منتشر نمیکند. وبسایتی است که همهچیز آن شفاف است و همه آن را میدانند. همه میدانند صاحب وبسایت چه کسی یا کدام سازمان یا گروهی است٬ آدرسش کجاست و نویسندگانش چه کسانی هستند. چون همهچیز در وبسایت نوشته شده است. وبسایتی که اگر به آن ایمیل بزنید٬ قطعا کسی به شما جواب میدهد.
بازهم ناگفته پیداست میزان اعتبار برای سایتهایی که با موضوعات YMYL سروکار دارند٬ باید بالا باشد و بالا بماند. اما مثلا اگر سایت پرورش گل و گیاه فقط یک شماره تلفن داشته باشد و اطلاعات دیگری از خودش و صاحبش ذکر نکرده باشد٬ خیلی هم به اعتبارش لطمه نمیخورد. (بالاخره مهم این است که بامبوی شما نجات پیدا کند.)
E-A-T و تاثیر آن بر سئو
حال که مفهوم E-A-T را فهمیدیم و اهمیت آن را در ارتباط با الگوریتمهای گوگل متوجه شدیم، حالا باید به دو سوال مهم دیگر هم پاسخ دهیم: آیا این مفهوم تاثیری بر سئو و آیندهی آن دارد؟ و اگر بله، کارشناسان سئو باید چه تغییراتی در کارشان ایجاد کنند؟
اگرچه E-A-T الگوریتم مستقیمی بر رتبهبندی سایتها ندارد، اما باید در نظر داشت که تاثیر آن روز به روز بیشتر میشود. اگر سایت شما دارای تخصص و اعتبار نباشد و قابلاطمینان نباشد، قطعا جریمه خواهد شد.
هدف گوگل از ارزیابیها در نهایت اصلاح و ارتقای الگوریتمهاست. این یعنی هدف نهایی گوگل این است که الگوریتمها به جایی برسند که بتوانند خودشان E-A-T را بسنجند و اندازه بگیرند. در حال حاضر، گوگل سئوی کلاه سیاه را جریمه میکند و بر سئوی کلاه خاکستری هم حساس است.
پس پاسخ به پرسش اول مثبت است. هر سایتی و با هر موضوعی اگر بخواهد جایی در صفحهی اول داشته باشد، باید E-A-T بالایی را به گوگل نشان دهد. در نتیجه، کارشناسان سئو باید با تغییرات لازم در کارشان، اطمینان از تخصص و اعتبار سایتها را به گوگل ارائه دهند.
چطور سایت خود را برای مفهوم E-A-T بهینه کنیم؟
- با سئوی کلاه سیاه خداحافظی کنید. گوگل دنبال کسانی است که از این تکنینکها استفاده میکنند و مطمئن باشید بالاخره مچ همه را میگیرد.
- وبسایت شما باید برای کاربر امن باشد. تمام پروتکلهای امنیتی را رعایت کنید. البته شفاف بودن و پاسخگو بودن هم در کاربر شما احساس امنیت ایجاد میکند. اطلاعات تماس٬ گردانندگان و مسئولان آن سایت هم باید درست و کامل در صفحهی دربارهی ما و تماس با ما منتشر شده باشد.
- بهروزکردن محتوا های اصلی تمام صفحات را هرگز فراموش نکنید. این دیگر بخشی از وظیفهی شماست. اگر سایت شما به موضوعات YMYL اختصاص دارد٬ ۱۰ برابر دیگران باید این وظیفه را جدی بگیرید.
- محتوا کپی نکنید. محتوای دزدی و دستدوم و بیکیفیت منتشر نکنید. باید برای نوشتن محتوای درست و دقیق و بهروز و معتبر زمان بگذارید و هزینه کنید. دربارهی هر موضوعی تلاش کنید از متخصص و یا حداقل آدم باسواد در آن موضوع بخواهید تا محتوا برایتان تهیه کند.
- نویسندهی محتواهای اصلی وبسایت یا مسئول انتشار آنها باید معلوم باشد. اطلاعات کامل نویسنده یا مسئول را در اختیار کاربر قرار دهید.
- بکلینکها بسیار بسیار بسیار مهماند. از سایتها و اشخاص معتبر٬ مشهور و مقبول در حوزهی فعالیت آن وبسایت لینک بگیرید. برای گوگل مهم است که علاوه بر مردم عادی٬ دیگرانی که در همان حوزه فعالیت میکنند دربارهی سایت شما چه نظری میدهند.
- صبر داشته باشید و درست و دقیق و صادقانه کار کنید. به سئوی کلاه سفید پناه ببرید.
جمع بندی
۱. E-A-T یکی از الگوریتمهای گوگل نیست، بلکه یک مفهوم ذهنی است که به بهبود الگوریتمهای گوگل کمک میکند.
۲. E-A-T یکی از عوامل رتبهبندی سایتها نیست، اما بر رتبهی سایت شما تاثیر دارد.
۳. E-A-T مستقیماً با سئو ارتباطی ندارد، اما رعایت اصول آن بر سئوی سایت شما تاثیر میگذارد.
۴. در این مفهوم، عوامل انسانی و کاربران سایت اهمیت ویژهای دارند.
۵. رعایت اصول E-A-T نمره یا امتیاز خاصی از سوی گوگل دریافت نمیکند.
۶. اعتبار و قابلاطمینان بودن فرد و سایت با هم باید داشته باشند، اما تخصص نویسنده محتوا نقش مهمی دارد.
۷. هر صفحهای باید E-A-T را به گوگل نشان دهد، اما صفحات YMYL باید به نحوی ویژه آن را نشان دهند.
۸. تلاش برای دستیابی به حد بالایی از تخصص، اعتبار و قابلاطمینانبودن حائز اهمیت است.