درک صحیح نیازهای کاربران و شناخت دقیق از عباراتی که آنها برای جستجو استفاده میکنند، اساس رضایت کاربران محسوب میشود. در این مقاله، سعی داریم به بررسی کامل تمام جنبههایی که برای دستیابی به این جنبه اساسی در حوزه سئو لازم است، بپردازیم.
از آنجا که تعیین هدف اولین گام به سوی موفقیت در حوزه سئو است. عدم وجود هدف مشخص برای وبسایت موجب عدم شناخت کاربران میشود؛ بنابراین، رضایت کاربری بیمعنی خواهد بود. به همین دلیل پیشنهاد میشود که پیش از مطالعه این مقاله، به صفحه سئو کلاه سفید مراجعه کنید و مرحله اولیه موفقیت سئو را مطالعه نمایید.
گام ابتدایی در سئو با رویکرد کلاه سفید؛ چگونه به سوی رضایت جستجوگران حرکت کنیم؟
جستجو در گوگل و رفتار کاربران در این موتور جستجوگر، همانند ورود یک فرد به بازار برای خرید یک محصول است. بسیاری از افرادی که به بازار مراجعه میکنند، حتی درباره ویژگیهای محصول مورد نظر خود مطمئن نیستند. آنها امیدوارند با تفحص مغازههای مختلف و در نتیجه یافتن به پاسخ به سوالات خود، محصول دلخواهشان را خریداری کنند.
در فضای وب و موتورهای جستجوگر نیز همین وضعیت رخ میدهد. برای مثال، فرض کنید شخصی به برنامهریزی تعطیلات خود در کیش فکر میکند. این فرد با مراجعه به گوگل یا بازار آنلاین، عبارتی همچون “بهترین مکانهای دیدنی کیش” را جستجو میکند. سوالات ممکن است بیشتر از این عبارت جستجو شده در ذهن این فرد وجود داشته باشد.
زمان بهترین برای سفر به کیش، شرایط آب و هوای بهار در این شهر، انتخاب بهترین هتلها و اقامتگاهها، و هزینههای یک سفر سه روزه به کیش از جمله سوالاتی هستند که ممکن است در ذهن افراد مطرح شود. و به نحوی به هدف خاص کاربر از جستجو پاسخ دهند. به عنوان یک خالق محتوا و متخصص سئو، ضرورت دارد تمام این سوالات را مد نظر قرار داده و پاسخهای جامع و مفید را در صفحات وبسایت خود جای دهید. درک صحیح از هدف جستجوکننده، کلید موفقیت در حوزه سئو است.
اثبات ارزش وبسایت خود در مقابل گوگل را انجام دهید
در سالهای اخیر، گوگل به طور چشمگیری به هدف کاربران از جستجوها (Search Intent) توجه کرده است. و این هدفها به عنوان معیارهای ارزشگذاری وبسایتها مطرح شدهاند. اعتبار و جامعیت وبسایت، از مهمترین عواملی هستند که اکنون در تعیین موقعیت یک وبسایت در نتایج جستجو در نظر گرفته میشوند.
با تصمیمات گوگل، دو سوال اساسی باید پاسخ داده شود:
- مفهوم اعتبار و جامعیت یک وبسایت چیست؟
- گوگل چگونه اعتبار و جامعیت یک وبسایت را ارزیابی میکند؟
برای بهترین درک از این دو ویژگی، ممکن است به مثال مغازه و خریدار بازگردیم. هنگامی که به عنوان یک خریدار وارد یکی از مغازههای بازار میشوید، انتظار دارید که فروشنده به شما با خوشرویی و به موقع پاسخ دهد، محصولات مختلف را به شما نشان دهد و اطلاعات جامع و کامل درباره محصولات را ارائه دهد.
اطلاعات کامل (جامع بودن) به معنای پاسخگویی به تمام پرسشهای شما در رابطه با محصولات است، و اطلاعات واقعی (معتبر بودن) به این معناست که محصولی به عنوان یک جنس چینی به عنوان جنس مرغوب ایرانی معرفی نشود.
در سوال دوم، گوگل چگونگی ارزیابی اعتبار و جامعیت صفحات وبسایت را مورد بررسی قرار داده است؟ چهار عامل اصلی که گوگل از آنها برای این ارزیابی استفاده میکند، عبارتند از:
- لینکهای دریافتی صفحه و ارزش آنها
- محتوای صفحه و اطلاعات ارائه شده به کاربران
- کلمات کلیدی مرتبط با هر صفحه
- عملکرد هر صفحه در جلب رضایت کاربران در جستجوهای پیشین
این فاکتورها نهایتاً به ترتیب ارزیابی و رتبهبندی وبسایتها را در نتایج جستجو توسط گوگل تعیین میکنند. که این موارد به سرعت رسیدن کاربران به اهداف جستجوی خود را تسهیل میدهد. از این رو، درک دقیق از چگونگی اثبات ارزش وبسایت به گوگل، میتواند به شما کمک کند تا محتوای معتبر و جامعی را ارائه دهید که توسط گوگل و کاربران مورد تأیید قرار گیرد.
آیا کاربران از وبسایت شما خارج میشوند یا از ماندن در آن لذت میبرند؟
چه کسی از افزایش نرخ خروج و ترک وبسایت به سرعت بازدیدکنندگان خود را خوشحال میسازد؟ اگر هدف اصلی شما جذب تعامل بیشتر کاربران با صفحات باشد، بدون شک هدف دوم شما این است که جلوی کلیک کاربران بر روی دکمه بازگشت مرورگرشان را بگیرید.
در واژهنامه موتورهای جستجو، مفهومی به نام “pogo sticking” وجود دارد. این واژه به وقوع میپیوندد زمانی که کاربر پاسخ مناسبی به جستجوی خود در نتایج اولیه گوگل دریافت نکرده و به صفحه نتایج باز میگردد، که این فرآیند تکراری میشود.
لطفاً توجه داشته باشید که pogo sticking فقط به دلیل عدم دریافت پاسخ مناسب از محتوای سایتها رخ نمیدهد. بلکه عواملی مانند تبلیغات آزاردهنده، سرعت بارگذاری کند وبسایت، اطلاعات بهمریخته صفحه، و حتی پاپ آپهای اضافی نیز میتوانند باعث خروج کاربر از وبسایت شوند. برای آشنایی بیشتر با مفهوم pogo sticking، میتوانید به مقاله درباره زمان ماندگاری در وبسایت (Dwell Time) مراجعه کنید.
گوگل با بررسی رفتار کاربر در ارتباط با وبسایتهای مختلف، تصمیم میگیرد که آیا این وبسایت برای کاربران جذاب و راضیکننده است یا خیر. هر زمان که تعداد زیادی از کاربران به دلیل مشکلات مختلف از وبسایت خارج میشوند، گوگل به علت عدم رضایت کاربران از آن، جایگاه آن را در نتایج جستجو کاهش میدهد و وبسایتهای رقیب جایگزین میشوند. با رعایت نکاتی که تا کنون بیان شده است، وبسایت شما باید توانایی داشته باشد که از سلسله بازگشتهای کاربران به صفحه نتایج جستجو جلوگیری کند.
چگونه محتوایی ایجاد کنیم که به رضایت کاربران منجر گردد؟
بهترین رویکرد برای درک بهتر نیازهای کاربران، قرار گرفتن در جای آنان است. با نگاه به اینکه کاربر به دنبال چه مواردی است و کدام جزئیات از نتایج برای او اهمیت دارد، میتوان بهینهسازی محتوای صفحات را بهخوبی انجام داد. این روش یکی از بهترین استراتژیها برای بهبود محتوای صفحات است، زیرا اغلب رقبای شما این گونه عمل نمیکنند و شما با اجرای این تکنیک میتوانید به پیشروی در مقابل آنها دست یابید.
چهار اولویتی که برای تولید محتوای بهتر باید انجام دهیم عبارتند از:
1 – پاسخگویی جامع و مستند به سوالات کاربران
تصور کنید که شما قصد دارید برنامهریزی سئو برای صفحه “بهترین مکانهای دیدنی کیش” را آغاز کنید. در این ارتباط، اقدامات اولیه معمولاً شامل تدوین یک لیست کلمات کلیدی مرتبط و انجام بهینهسازیهای on-page میشوند. هرچند این اقدامات از اهمیت بالایی برخوردارند، اما در این مرحله، اولویت اصلی شما باید تنها بر ارائه یک پاسخ جامع و قابل اعتماد به سوال اصلی کاربر باشد. اگر موفق به ارائه پاسخ موثری به سوال ابتدایی کاربر شوید، این صفحه به طور خودکار شکل و جایگاه مناسب خود را در نتایج جستجو پیدا خواهد کرد.
2 – بخشی از هر صفحه را برای پاسخ به سوالات فرعی کاربران اختصاص دهید
اولین اولویت شما باید ارائه پاسخ به سوالاتی باشد که پیشبینی کردهاید. از تمامی ابزارهای موجود در وبسایت، از جمله ابزارهای سایت، محتوا، لینکها و رسانهها بهطور جامع برای پاسخ به سوالات کاربران استفاده کنید. حداکثر تلاش را بکنید تا جلوگیری کنید که کاربران برای یافتن پاسخ به سوالات مرتبط خود به صفحه گوگل باز گردند و جستجوهای جدیدی انجام دهند.
کاربرانی که پس از جستجوی عبارت “مکانهای دیدنی کیش” به وبسایت شما وارد میشوند، باید قادر باشند تا به راحتی هتل مناسب خود را پیدا کنند، بهترین زمان برای سفر به شیراز را تشخیص دهند و حتی احتمالاً پیشبینی آب و هوای چندروز آینده شهر مورد نظرشان را نیز مشاهده کنند.
احتمالاً بسیاری از وبسایتها که از تکنیکهای سئو کلاهسیاه استفاده میکنند، بهطور کلی این ویژگیها را ندارند یا پاسخ جامعی برای کاربران خود فراهم نکردهاند. این موضوع تمایز شما از رقبا و یک مزیت ارزشمند است که به کاربرانتان ارائه میدهید.
3 – رابط کاربری زیبا + محتوای ناب؛ اکسیری برای رضایت کاربران
در مرحله بعد، تجربه کاربری به عنوان عامل اصلی در رضایت کاربران ظاهر میشود. برای توضیح بهتر، دوباره به مثال خریدار و مغازه بپردازیم. عواملی چون دسترسی آسان به محل، ویترین و دکوراسیون زیبا، فروشندهای با تجربه و خوشبرخورد، و تنوع محصولات و امکانات مناسب فروشگاه، همگی میتوانند به شما اطمینان دهند که با انتخاب یک مغازه مناسب، به راحتی و با اطمینان محصولات را خریداری کنید.
این مفهوم در زمینه وبسایتها و تعامل با کاربران نیز به همین شکل اعمال میشود. هنگامی که یک کاربر از طریق جستجو در گوگل وبسایت شما را پیدا کرده و وارد آن میشود، او انتظارات ناخودآگاهی برای ارزیابی کیفیت وبسایت شما دارد.
تجربه کاربری موفق در وبسایت، همانند حس خوبی است که پس از ورود به یک مغازه ایدهآل به وجود میآید. وبسایت خوب، با داشتن یک سری ویژگیهای مثبت، در ذهن مخاطبان ثبت میشود. این ویژگیها از جمله مهمترین عواملی هستند که وبسایت شما:
- باید به راحتی قابل استفاده باشد (با دسترسی مناسب و جایگاه پارک مناسب و …).
- سرعت بارگذاری بالایی داشته باشد (با استقبال سریع از سوی فروشنده).
- دارای طراحی زیبا باشد (با ویترین و دکوراسیون جذاب).
- و برای کاربران، تعاملی جذاب و اثربخش داشته باشد.
حتما به یاد داشته باشید که آنچه در نهایت به آن نیاز دارید، یک واکنش منحصر به فرد از کاربران است. صفحهای که شما ایجاد میکنید باید به گونهای باشد که احساس “فهمیده شدن” را در کاربران به وجود آورد. به عبارت دیگر، کاربران باید احساس کنند که وبسایت شما با تمام صفحاتی که تاکنون دیدهاند، متفاوت است. خروج از چارچوب تکراری و ارائه محتوای منحصر به فرد و غیرتقلیدی به کاربران، شما را به دستیابی به موفقیت در این مرحله نزدیکتر میکند.
4 – کسب رضایت کاربران با ایجاد مزیتی خلاقانه و پایدار
ویژگیهای خلاقانه مانند ابزارهای تعاملی، نقشهها، یا فیلترها و دستهبندیها، عناصری هستند که به شما یک مزیت رقابتی و پایدار میبخشند. این ویژگیها که احتمالاً ایجاد آن برای رقبای شما چالش برانگیز است، گامی است که شما را به سوی تحقق اهدافتان گام برده و شما را از دیگران متمایز میکند. بهعنوان مثال، فروشگاهی که دارای پارک بازی کودکان است یا مغازهای که فضای مناسبی برای انتظار همراهان فراهم کرده، به سادگی یک مزیت رقابتی را به مخاطبان خود ارائه میدهند و زمان حضور آنها و احتمال خرید را افزایش میدهند.
جمع بندی
در اصل، هدف اصلی وبسایت ما باید جلب رضایت کاربران باشد. این بدان معناست که وبسایت ما باید در صفحه نتایج، با شناخت دقیق از هدف کاربران، توانمند باشد تا به سوالاتشان پاسخ دهد، مشکلات یا نیازهایشان را حل کند، و مزایای پایداری را به آنها ارائه دهد تا در مدت زمان طولانیتر، جایگاه ما در نتایج جستجو بهبود یابد.