گوگل پنالتی، کابوس هر کارشناس سئویی است.گوگل پنالتی نتیجه استفاده وبسایتها از روشهای غیرمجاز در سئو سایت است که اصطلاحا به این روشها سئو کلاه سیاه نیز میگویند. اما حتی اگر سایت شما دچار آن شود، باز همه چیز را از دست نداده اید. در این مقاله یاد میگیریم که انواع پنالتی گوگل چیست؟ چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟ و چه راهکارهایی برای رفع جریمه گوگل وجود دارد؟ پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
گوگل پنالتی چه معنایی دارد؟
زمانی الگوریتمها و رباتهای گوگل بهقدری پیشرفته و هوشمند نبودند تا فعالیتهای افرادی را تشخیص دهند که قوانین گوگل را دور میزنند و از هر روشی برای بهبود جایگاه استفاده میکنند. هر چند وقت یکبار استراتژیهای رتبه بندی موتورهای جستوجو تغییر میکند و بهروز میشود و گوگل تمام اصول و قواعد جدید را بهطور گسترده در اختیار کاربران وب قرار میدهد. در این شرایط، همه سایتها موظف هستند تا برای بهتر دیدهشدن توسط موتورهای جستوجو و دریافت رتبههای خوب گوگل به این قوانین پایبند باشند.
پنالتی گوگل در حقیقت نوعی مجازات و جریمه برای سایتهای متخلف است که از قوانین موتور جستجو سرپیچی کرده و نسبت به رعایت آنها سهلانگارانه رفتار میکنند. یکی از راه های جلوگیری از پنالتی شدن در گوگل رعایت قوانین گوگل است. تا به اینجا چندین بار نام گوگل پنالتی و الگوریتم های گوگل به همدیگر ارتباط یافت. ارتباط بین این دو چیست؟ چطور این دو مفهوم بهم ارتباط پیدا میکنند؟
در ادامه توضیح خواهیم داد که نقش الگوریتمهای گوگل در زمین بازی گوگل چیست، اگر با مفهوم الگوریتم آشنایی ندارید، در ادامه به طور خلاصه آن را توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
خیلی کوتاه به مفهوم الگوریتم می پردازیم. الگوریتم های گوگل در واقع معیار هایی برای سنجش و ارزیابی محتواهای سایت ها هستند. گوگل برای رتبه بندی سایت ها الگوریتم هایی را ایجاد کرده ست تا مانند دستیار هایی در رتبه بندی سایت ها به گوگل کمک کنند.
وجه تمایز پنالتی گوگل و الگوریتم های آن
الگوریتمهای گوگل مانند دستیاران حرفهای به نیروهای انسانی گوگل کمک میکنند تا سایتهایی که احتمال میرود دچار تخلف شدهاند را شناسایی کنند. در حقیقت، این الگوریتمها شاخکهای گوگل هستند که ممکن است به یک سایت به عنوان سایت متخلف یا مجرم مشکوک شوند ولی بررسیهای بعدی توسط ابزارهای تخصصیتری انجام میگیرد. گوگل برای بررسی سایتها از این الگوریتمها استفاده میکند و به کمک نیروی انسانی به صورت دستی وب سایت هایی را که با استانداردهای کیفیت گوگل تطبیق ندارند،مشخص می کند و بر این اساس، تصمیم به پنالتی شدن یا نشدن سایت میگیرد.در بعضی از شرایط هم بهروزرسانی الگوریتمها منجر میشود که نتایج رتبهها تغییر کند.
انواع مختلف گوگل پنالتی
گوگل پنالتی را میتوان به دو دسته کلی تقسیم کرد :
Manual Penalty یا پنالتی دستی
پنالتی دستی زمانی اتفاق میافتد که شخصی از سوی شرکت گوگل سایت را مورد بررسی قرار دهد و متوجه تخلفات شود و در این حالت با دادن یک کارت قرمز سایت را به طور کامل از صفحات نتایج جستجو گوگل حذف میکند. معمولا زمانی که این اتفاق رخ دهد در Webmaster Tools در قسمت Manual Action یک پیام با مضمون اینکه «سایت شما به دلیل نقض قوانین جریمه شده است» را دریافت می کنید.
Algorithmic Penalty یا پنالتی الگوریتمیک
در این نوع گوگل پنالتی عملکرد سایتها مستقیما از سوی الگوریتمهای گوگل بررسی میشود. در صورت دیدن تخلف با نشان دادن یک کارت زرد سایت مورد نظر را جریمه میکنند. این جریمه باعث کاهش رتبه شما در SERPS (صفحات نتایج جستجو) خواهد شد. معمولا شناسایی زمان جریمه و نوع جریمه مشخص نیست و شما با استفاده از ابزار Google Analytics و بررسی میزان ترافیک سایت خود و عملکرد آن متوجه این موضوع خواهید شد.
الگوریتم پاندا و رفع پنالتی آن
الگوریتم پاندا یکی از الگوریتمهای مهم گوگل است که وظیفه کنترل کیفیت محتواهای منتشرشده در سایتها را برعهده دارد. در واقع الگوریتم پاندا در صفحات وب بهدنبال محتواهای کپی و کوتاه، صفحات بیارزش و محتوای تکراری است تا سایتهای نامعتبر و بیارزش را از نتایج جستوجو حذف کند. برای اینکه سایت خود را از تنبیههای گوگل حفظ کنید، پیشنهاد میکنیم از روش های سئو کلاه سیاه و تولید محتوای بی ارزش دوری کنید. اما برای رفع پنالتی گوگل با الگوریتم پاندا باید از روشهای اصول تولید محتوا استفاده کنید.
یکی از نشانههای اصلی این اتفاق، کم شدن ناگهانی ترافیک ارگانیک سایت یا رتبه شما در موتور جستجوی گوگل درست از یک زمان مشخص آپدیت الگوریتم پاندا است. در صورت بروز چنین اتفاقاتی، مهمترین کاری که میتوانید انجام دهید مطالعه دقیق اسناد به روز رسانی الگوریتم، مقایسه موارد مطرح شده با وضعیت وبسایت خودتان و تلاش در جهت رفع آن مشکلات است. اگر کاهش ترافیک سایت شما از یک تاریخ مشخص شروع شده، میتوانید آن را با تاریخ آپدیتهای گوگل پاندا مقایسه کنید تا سریعتر مشکل را پیدا کنید.
برای آشنایی و شناخت بیشتر الگوریتم پاندا میتوانید به مقاله (الگوریتم پاندا چیست ؟) مراجعه فرمائید.
الگوریتم پنگوئن و رفع پنالتی آن
دومین مجازات رایج در سئو، گوگل پنگوئن است که در درجۀ اول صاحبان وب سایتی که بیش از حد لینک سازی می کنند را هدف می گیرد. الگوریتم پنگوئن که در سال 2012 معرفی شد. این الگوریتم به دنبال الگوهای غیر طبیعی لینک سازی می گردد. اینگونه وب سایت هایی که با ساخت بیش از حد لینک، قصد دور زدن قوانین گوگل را دارند، شناسایی و مجازات کند.
گوگل معتقد است که تمامی لینکهای خارجی به وبسایت شما باید به طور طبیعی باشند و به دلیل کیفیت محتوای وبسایت شما ایجاد شود. در نتیجه، هر لینکی که با هدف افزایش رتبه ساخته شده باشد به عنوان ناقض قوانین گوگل شناخته خواهد شد.
هنگامی که الگوریتم های پنگوئن متوجه می شوند شما برای دستکاری رتبه وب سایت در حال ساخت لینک های غیر طبیعی هستید، وب سایت شما را برای کلمه کلیدی (یا کلمات کلیدی) که هدف قرار داده اید مجازات می کند. بدین منظور باید لینکهایی که به صفحات شما آسیب میرسانند را شناسایی و حذف کنید. این قسمت بسیار مهم هست و باید با دقت فراوانی انجام گردد. شدت مجازات توسط الگوریتم پنگوئن بسیار متغیر است. برای مثال از اُفت چند پله ای رتبۀ صفحه تا از ایندکس خارج شدن صفحه را شامل می شود.
الگوریتم مرغ مگس خوار و رفع پنالتی آن
کارکرد مرغ مگسخوار با الگوریتمهای نامبرده متفاوت است؛ یعنی این الگوریتم مبتنی بر جریمه نیست و باعث پنالتی سایت نمیشود. این الگوریتم ارتباط بین محتوا و کلمات کلیدی را بررسی می کند. روش این الگوریتم به این صورت است که ابتدا اولین کلمه کلیدی را به عنوان کلمه کلیدی اصلی در نظر میگیرد و سپس تعداد تکرار آن کلمه کلیدی در محتوا را شمارش میکند. الگوریتم مرغ مگس خوار به ازدیاد بیش از حد کلمات کلیدی در متن هم حساس است. اگر تعداد کلمات کلیدی در یک متن کم یا زیاد باشد. متن را اسپم تشخیص می دهد.
مرغ مگسخوار فقط روی نمایش سایت شما در ازای کلمات کلیدی سرچشده نظارت دارد؛ اما اگر محتوای شما به قدر کافی با هدف جستوجوی کاربران مرتبط نباشد، سایت شما را در نتایج گوگل نمایش نمیدهدو به عبارتی محتوای سایت شما از نظر این الگوریتم ویژگیهای لازم را برای نمایش عبارت جستوجوشده کاربران را ندارد.
برای آشنایی و شناخت بیشتر الگوریتم مرغ مگس خوار میتوانید به مقاله (تاثیر الگوریتم مرغ مگس خوار بر نتایج جستجو) مراجعه فرمائید.
چگونه خود را با الگوریتم های گوگل سازگار کنیم؟
همانطور که میدانید، الگوریتمهای پنگوئن و پاندا و مرغ مگسخوار با هدف تاثیر روی بهبود تولید محتوا منتشر شدند تا وبمستران را به انتشار محتوای باکیفیت و کاربردی برای مخاطبان وب تشویق کنند و قوانینی را برای دریافت رتبهبندی محتواها در نتایج گوگل در نظر بگیرند.
هنگامی که الگوریتمهای پاندا یا پنگوئن باعث کاهش رتبهی سایت میشوند، به این معناست که گوگل به طور قابل توجهی از اعتماد به کیفیت محتوا و بکلینکهای سایت شما دست میکشد. اگر کیفیت محتوا و ساخت لینکهای خارجی را بهبود دهید، می توانید اعتماد الگوریتمهای گوگل را دوباره به دست آورید؛ اما درمورد الگوریتم مرغ مگسخوار قضیه متفاوت است. اگر زمان اجرای الگوریتم مرغ مگسخوار، افت شدیدی در عملکرد سایت مشاهده میکنید، باید در تولید محتوای کامل و متناسب با هدف جستوجوی کاربران تلاش کنید تا ترافیک سابق را روی سایت ایجاد کنید.
در آخر به یاد داشته باشید که شما می توانید وضعیت هر سایتی را بهبود بخشید. پنگوئن، پاندا و مرغ مگس خوار تنها الگوریتم هستند. و می توان با صرف کمی زمان وضعیت سئوی خود را ارتقا داد. لزومی ندارد که از هر آپدیت و به روز رسانی گوگل بترسید. در عوض آن را فرصتی ببینید که می توانید در مدتی کوتاه ترافیک بسیاری را وارد وب سایت خود کنید.
پنالتی دستی : جریمه کارشناسان گوگل و رفع پنالتی آن
جریمههای دستی گوگل (Manual Actions) امکان دارد روی کل سایت یا روی یک URL مجزا از سایت موثر اعمال شوند. جریمه دستی علیه وب سایت تان می تواند منجر به تنبیه های مختلفی شود (گاهی ممکن است این تنبیه باعث پائین آمدن رتبۀ وب سایت شما شود و در برخی موارد حتی سبب de-index شدن آن گردد). اگر شما در Webmaster tools پیامی با عناوین “Search Queries” و “Manual Actions” دریافت کرده اید، بدانید وب سایت شما به صورت دستی تنبیه شده است.
هر جریمه دستی ای برای دوره خاصی در نظر گرفته می شود اما شما برای برطرف کردن آن باید به سرعت اقدام کنید. سپس، در خواستِ تجدید نظر خود را برای گوگل ارسال نمایید. در آخر هم میتوانید برای بهروزرسانی الگوریتمها صبر کنید یا با ارسال درخواست به گوگل، از این دردسر خارج شوید. مدت جرایم دستی معمولاً بین 3 ماه تا پایان اعتبار دامنه می باشد. بعد از اینکار، حتماً مجدد دستورالعملهای گوگل مبنی بر افزایش رتبه را بخوانید. با اضافهکردن محتوای ارزشمند و تصاویر مرتبط کیفیت صفحات سایت خود را بهبود دهید.
علل جریمه شدن توسط گوگل
جریمههای گوگل به دلیل هرگونه فعالیت وب مستر اعمال شود، در زیر برخی از دلایلی که معمولا رخ می دهد را ذکر نمودیم :
- استفاده از صفحات کاذب (Doorway Pages)
- پنهان کردن محتوا (Cloaking)
- هکشدن سایت و فعالیت اسپمگونه
- لینک سازی غیرطبیعی برای سایت
- تولید محتوای بیکیفیت و کمارزش
- وجود ریدایرکتهای گمراهکننده یا پنهان
پنالتی شدن با خرید بک لینک اسپم و رفع آن
ما از تاثیر بک لینک در سئو آگاهیم و از طرفی همه ما سایت هایی که با بک لینک های بی ربط در گوگل رتبه گرفته اند را دیده ایم. وجود بک لینک باعث میشود که سایت شما به سرعت نزد گوگل محبوب شده و جایگاه بهتری را در نتایج به دست آورید. اما گوگل با معرفی الگوریتم پنگوئن، انقلابی در خرید و فروش بک لینک ایجاد کرد. لینک های خارجی یکی از مهمترین عواملی است که گوگل با کمک آن اسپم بودن سایت را تشخیص می دهد. اگر سایت شما بسیار پرمحتوا و پر مخاطب باشد. ولی میزان ماندگاری مخاطب در سایت شما کم و تعداد بک لینک خارجی شما زیاد باشد. سایت شما از نظر گوگل اسپم تشخیص داده شده و از نتایج گوگل حذف می شود. گوگل این لینکها را به عنوان لینکهای مصنوعی، لینکهای فریبنده و یا دستکاری شده در نظر میگیرد.
تعداد زیاد بک لینک خارجی میتواند برای یک سایت در حکم مرگ آن باشد. برای پرهیز از تاثیر منفی الگوریتم گوگل پنگوئن بهتر است تا قبل از ایجاد محتوا های کاربر پسند و افزایش تعداد بازدید سایت از لینک دادن خارجی خودداری کنید. پیشنهاد ما عدم لینک سازی خارجی تا رسیدن به رتبه الکسای زیر یک میلیون و رسیدن به رتبه صفحه نخست برای ده کلمه دو حرفی است.
پنالتی شدن با محتوای تکراری و رفع آن
مسلما تا به حال سایتهایی را دیدهاید که محتواها را از جاهای دیگر بدون کم یا زیاد کردن حتی یک ویرگول کپی کردهاند! وجود محتوای تکراری در سایت باعث می شود که گوگل روی مطالب سایت حساس شود و شما را جریمه کند. تولید محتوای غیرکپی، یونیک و کاربرپسند برای کاربران باعث میشود از نظر محتوای سایت شما غنی باشد. اینگونه گوگل به جایگاه بهتر شما در نتایج کمک کند. در نتیجه پیشنهاد می کنم به جای کپی کردن محتوا از دیگر سایتها، اطلاعات لازم را برای تولید محتوای مفید و ارزشمند به دست بیاورید و یک Original Content خلق کنید.
پنالتی شدن با بکارگیری کلمات کلیدی بیش از حد و رفع آن
کلمات کلیدی و ماجراهای استفاده بیش از حد این نوع لغات سالها بحث داغ تمام محافل بهینهسازی بود. به خاطر داشته باشید تراکم بالا کلمات کلیدی در متن نشاندهنده محتوای بیکیفیت است. از دیگر مواردی که باعث گوگل پنالتی شدن سایت ما میشود، تکرار بیش از حد کلمه کلیدی است. استفاده بیش از حد از کلمات کلیدی به عنوان سئو منفی شناخته میشود. موتورهای جستوجو این اقدام را هدفمند تشخیص میدهند و سایت شما را جریمه میکند.
بنابراین برای جریمه نشدن توسط گوگل کافیست که عناوین داخل سایت با کلمه کلیدی سایت واقعا مرتبط باشد. نیازی به رعایت هیچ مورد دیگری برای جریمه نشدن نیست. ولی برای گرفتن رتبه بهتر در گوگل بهتر است عین کلمه کلیدی اصلی سایت در ابتدای عناوین بکار ببرید.
جمع بندی
داستان جریمه های گوگل و شناسایی رفتار های اسپم گونه ادامه خواهد داشت. روزبهروز الگوریتمهای گوگل هوشمندتر خواهند شد تا برای ارائه محتواهای ارزشمند به کاربران جلوی فعالیت افراد سودجو را بگیرد. به یاد داشته باشید، اگر اصول پایهای سئو و مخصوصا سئو خارجی مثل لینک سازی صحیح را در سایت خودتان اجرا کنید، نیازی به نگرانی بابت جریمه سایت توسط گوگل و بقیه موتورهای جستوجو ندارید.
دسترسی کاملی به قوانین گوگل وجود ندارد و نمیتوان پیش بینی درستی درباره این قوانین داشت. بنابراین باید محتاطانه تر عمل کرد و اصول و قوانین سئو را طوری به کار برد که جریمه گوگل یا پنالتی متوجه سایت نشود.