بازاریابی B2C از مفاهیم، روشها و ابزارهای گوناگونی برای ایجاد ارتباط معنیدار با مشتریان استفاده میکند. در جهان کارآفرینی کلمات اختصاری بسیاری وجود دارد. B2C، یا Business to Consumer، یکی از رایج ترین آن ها است. در دنیای امروزی پر از رقابت و پویایی، بازاریابی Business-to-Consumer یا B2C نقش بسیار حیاتی در موفقیت هر کسب و کار دارد. این نوع بازاریابی به طرح و اجرای استراتژیها و تکتیکهایی برای جذب و تعامل با مشتریان میپردازد که به صورت مستقیم به افراد حقیقی یا مصرفکنندگان خدمات یا محصولات ارائه میشوند.
در این مقاله، ما قصد داریم به بررسی اهمیت بازاریابی B2C، چالشها و فرصتهای آن بپردازیم و راهکارهای موثری را برای تحقق اهداف بازاریابی این نوع را معرفی کنیم. این تحلیل به شرکتها کمک میکند تا با دقت به نیازها و ترجیحات مشتریان خود توجه کنند و استراتژیهای موثری را برای جذب، ماندگاری و رشد در بازارهای پویا و رقابتی B2C اجرا کنند.
شیوه مرسوم دیگری از بازاریابی وجود دارد موسوم به بازاریابی تجارت به تجارت (Business to Business Marketing) است و در آن هر دو طرف معامله تاجر یا کسبوکارهای حقوقی هستند. ما در مقالهای دیگر از وبلاگ پارس سنتر به معرفی کامل این نوع بازاریابی پرداختهایم و به شما پیشنهاد میکنیم حتماً آن را مطالعه کنید.
بازاریابی مصرفی یا B2C چیست؟
زمانی که کسبوکارها برای فروش محصول یا ارائه خدماتشان به کمک تبلیغات و روشهای بازاریابی با مصرفکننده ارتباط میگیرند، روی تکتک افراد تأثیر میگذارند و آنها را به مشتری تبدیل میکنند، یعنی برند از شیوه بازاریابی مصرفی یا Business to Customer Marketing استفاده میکند. مفهوم کلی بازاریابی مصرفی (Business to Customer Marketing) بسیار بسیار ساده است: ارتباط میان کسب و کارها با مصرفکنندگان نهایی، با هدف افزایش فروش و توسعه بازار.
کمپین های بازاریابی B2C فقط بر روی مزایا یا ارزشی که یک محصول ارائه می دهد تمرکز نمی کنند، بلکه بر روی فراخوانی پاسخ احساسی مشتری نیز تمرکز دارند. بازاریابی B2C بر این اساس کار می کند که مشتریان به دنبال کالاها یا خدمات برای رفع نیاز فوری خود هستند. در بازاریابی مصرفی، مشتری، تنها به دنبال اهداف شخصی خود، از خرید محصول است. در واقع بازاریابی B2C، یک روند بسیار شخصی است که تصمیم گیرنده نهایی آن، فقط یک شخص است که زمان زیادی هم نمیگیرد.
مقایسه بازاریابی مصرفی (B2C) با بازاریابی صنعتی (B2B)
کمی بالاتر از شیوه دیگری از بازاریابی تحت عنوان بازاریابی تجارت به تجارت یا B2B یاد کردیم. در ادامه به مقایسه تفاوت ها، مزایای این دو شیوه بازاریابی خواهیم پرداخت:
بازاریابی B2C | بازاریابی B2B |
ارتباط با مصرف کننده نهایی | ارتباط با یک کسب و کار |
مصرف کننده تصمیم گیرنده نهایی | مدیران کسب و کار تصمیم گیرنده نهایی |
مخاطب هدف بیشتر | مخاطب هدف کمتر |
تمرکز بر قیف فروش | تمرکز بر مخاطبان خاص |
سریع و کوتاه مدت | کند و بلند مدت |
احساسی | منطقی |
توجه به کلیات | توجه به جزئیات تخصصی |
هزینه کمتر تبلیغات | هزینه بیشتر تبلیغات |
فروش در مقیاس کم | فروش در مقیاس زیاد |
علل اهمیت بازاریابی B2C
شاید در نگاه اول فکر کنید که این شیوه بازاریابی، روزانه در تمام کسبوکارهای کوچک و بزرگ در حال انجام است. بازاریابی B2C برای تمام مشاغلی که محصولات یا خدمات مبتنی بر مصرف کننده را می فروشند حیاتی است. با این حال، امروزه اینترنت به بهترین کانال برای برندهای B2C برای تبلیغ کالاها یا خدمات خود و انجام تحقیقات بازار تبدیل شده است. تقریباً هر شرکت B2C میخواهد سهمی از صنعت تجارت الکترونیک 2.3 تریلیون دلاری داشته باشد و بازاریابی آنلاین خود را تغییر دهد. در ادامه به بررسی علل اهمیت این شیوه بازاریابی برای کسب و کار ها خواهیم پرداخت:
. برندسازی و افزایش شهرت
با پیادهسازی استراتژی بازاریابی مصرفی، کسبوکارها امکانات بیشتری خواهند داشت تا به جامعه بزرگتری از مخاطبان دست پیدا کنند و با هر دسته از آنها، ارتباط خاصی را شکل دهند. استراتژیهای بازاریابی B2C به کسبوکارها این امکان را میدهد تا از طریق ایمیلهای انبوه، گسترش رسانههای اجتماعی و کانالهای دیگر به مخاطبان بزرگ دسترسی پیدا کنند و با آنها ارتباط برقرار کنند. در نتیجه، یک نام تجاری محبوب می شود و نرخ تبدیل افزایش می یابد. ما بارها و بارها این مورد را ذکر کردهایم. استراتژیهای مناسب و به موقع، میتوانند در افزایش شهرت و اعتبار نام برند شما تأثیر باورنکردنی داشته باشند. همچنین این اعتبار باعث میشود تا نرخ تبدیل کاربر به مشتری (Conversion Rate) نیز به مقدار خیرهکنندهای افزایش داشته باشد.
. رشد بازدید و افزایش ترافیک سایت
کاربران میتوانند تبلیغات برند شما را در رسانهها و جایگاههای مختلف سطح وب ببینند و برای دریافت اطلاعات بیشتر و خرید از سایت تشویق شوند. کمپین های بازاریابی B2C برای جذب مشتریان احتمالی ایجاد می شوند تا از وب سایت برند شما بازدید کنند تا در مورد برند شما کسب درآمد کنند. همچنین در بحث خرید و فروشهای اینترنتی، کاربران و مشتریان وفاداری وجود دارند که در علم بازاریابی اینترنتی آنها را با عنوان “مشتریان آیندهنگر یا Prospective Customers” میشناسند. این مشتریان به نوبه خود میتوانند تبلیغ بزرگ و یک سکوی پرتاب خوب برای فعالیت تجاری شما در بستر اینترنت باشند.
. فرصت جذب و تعامل بیشتر با مشتریان
استراتژیهای تجارت B2C شامل راه و روشهای متعددی است که به شما در جذب هرچه بیشتر کاربران عادی کمک میکند. بدیهیست هرچه تعداد این افراد بیشتر شود، شانس شما برای جذب مشتریان ثابت و به دنبال آن افزایش فروش نیز بیشتر میشود. با استراتژی بازاریابی B2C میتوانید شرایطی را فراهم کنید تا مشتریان بتوانند نظرات، پیشنهادات و انتقاداتی را که درباره خدمات یا محصول دارند، با شما در میان بگذارند. تعامل نزدیک و ارتباط صمیمی باعث میشود تا یک برند همراه با مشتریان قدم بردارد و نقاط درد آنها را بهتر درک کند و برای حل آن، برنامهریزی کند. وقتی تعداد مشتریانی که از وب سایت یک کسب و کار بازدید می کنند افزایش می یابد، تعداد مشترکین جدید نیز افزایش می یابد. بلکه میتوانید از همین طریق، مشتریان هدفمند خود را نیز پیدا کنید و در مدت زمان خیلی کمتری سوددهی خیلی بیشتری داشته باشید.
. کوتاهی چرخه فروش
معمولاً مشتریان کسبوکارهای B2C محصولاتی را تهیه میکنند که توسط دوستان یا آشنایانشان توصیه شده باشد. این بدان معناست که هنگامی که محصولات و خدمات شما توسط افراد دیگر نیز تبلیغ میشوند، بدون هزینهی بسیار، مشتریان جدیدی به دست میآورید. این باعث حذف بخشهایی از مراحل چرخه فروش میشود و فرآیند به طور کلی کوتاهتر میشود.
. بهبود جایگاه در رتبه بندی موتور های جستجو
مسائلی از قبیل سئو ، بازاریابی محتوا و کار بر روی کلمات کلیدی هدفمند، برخی از مهمترین روشهای کم هزینه و در عین حال بسیار کاربردی برای معرفی برند شما به دنیا است. این روش ها کمک میکند تا سایت کسبوکار در رتبههای برتر گوگل قرار بگیرد. نمایش سایت در جایگاه برتر گوکل به معنای این است که کاربران بیشتری سایت شما را میبینند و با محصولات و خدمات شما آشنا میشوند. در بازاریابی آنلاین میتوانید به راحتی و با انجام چند استراتژی مناسب، خود را در معرض دید هزاران کاربر مستعد تبدیل شدن به مشتری قرار دهید. در نتیجه، شانس بیشتری برای کاربران وجود دارد که شرکت شما را پیدا کنند.
انواع استراتژی های بازاریابی B2C
شما به عنوان یک کسبوکار زمانی به موفقیت میرسید که راه و روشهای جذب مخاطبین را فرا گرفته باشید و بتوانید آنها در قالب یک مجموعه تکنیکهای بازاریابی پیادهسازی کنید. توجه داشته باشید که شما باید متناسب با نوع کسبوکار و جامعه هدفتان از این روشها استفاده کنید تا به نتیجه مطلوب برسید. این روشها و تکنیکهای بازاریابی با عنوان کانالهای بازاریابی B2C شناخته میشوند. ما در ادامه 10 تا مهمترین این موارد را به صورت یک فهرست برای شما بازگو میکنیم :
1- بازاریابی محتوایی
هر برند معروفی در بازاریابی محتوا سرمایه گذاری می کند. مؤثرترین روش در بازاریابیهای اینترنتی بازاریابی با محتوا میباشد. این استراتژی به کسبوکارها کمک میکند تا سرنخ برای مشتری ایجاد کنند، مخاطبان هدف خود را افزایش دهند، تعامل را تقویت کنند، سرنخها را پرورش دهند، آگاهی از برند ایجاد کنند، فروش را افزایش دهند و وفاداری مشتری را افزایش دهند. این محتواها می تواند در قالبهای متن، تصویر یا ویدئو در سایت یا شبکههای اجتماعی منتشر شود. شما با ارائه محتوای باکیفیت هر مدل مخاطبی را به سایت خود جذب میکنید. با کمک بازاریابی محتوا میتوان در کنار کسب بازدید و جذب مخاطبین بیشتر، به معتبر کردن برند هم کمک کرد. اگر تا الآن اقدام به بهرهمندی از این نوع بازاریابی نکردهاید، پیشنهاد می شود در اسرع وقت به سراغ آن رفته و با استراتژیهای مربوط به آن به کسبوکار خود رونق بدهید.
2- بازاریابی پیامکی
تحقیقات نشان میدهند که بازاریابی پیامکی نسبت به سایر کانالهای بازاریابی نرخ پاسخ دهی بالاتری دارد. بخشی از این موضوع بدین دلیل است که ایمیل اکنون مملوء از هرزنامه است. از 300 میلیارد ایمیل ارسالی روزانه، تقریبا نیمی از آنها در حال حاضر اسپم هستند. شاید قویترین جنبه پیامهای متنی این باشد که امکان ارتباط انسانی از طریق فناوری را فراهم میکند. از مهمتر اینکه، بازاریابی پیامکی ارزانتر از هر روش دیگر بازاریابی است. در مناسبتهای مختلف که میخواهید جشنواره فروش و تخفیف راه بیندازید، میتوانید از این روش استفاده کنید.
ما در مقالهای دیگر از وبلاگ پارس سنتر با عنوان “راهنمای بازاریابی پیامکی و تبلیغات” به طور مفصل به معرفی کامل این نوع بازاریابی پرداختهایم و به شما پیشنهاد میکنیم حتماً آن را مطالعه کنید.
3- بازاریابی ایمیلی
یکی از راههای شناختهشدن در بازاریابی B2C، ارسال ایمیل به مشتریان است. نزدیک به سه دهه از حضور ایمیلها در دنیای دیجیتالی امروزی میگذرد و این سیستم از همان ابتدا نقش مهمی در بازاریابیهای دیجیتالی داشته است. با یک استراتژی بازاریابی ایمیلی خوب فکر شده، می توانید دسترسی خود را افزایش دهید، روابط طولانی مدت با مخاطبان خود ایجاد کنید. هزاران کمپانی معتبر از این شیوه به عنوان یکی از اصلیترین راههای ارتباط با مخاطب استفاده کردهاند و تا کنون اخباری مبنی بر تأثیر نداشتن ایمیل مارکتینگ منتشر نشده است.
ما در مقالهای دیگر از وبلاگ پارس سنتر با عنوان “راهنمای مبتدیان برای بازاریابی ایمیلی موفق” به طور مفصل به معرفی کامل این نوع بازاریابی پرداختهایم و به شما پیشنهاد میکنیم حتماً آن را مطالعه کنید.
4- بازاریابی سوشال مدیا
شبکهها و رسانههای اجتماعی از جمله پر رفت و آمدترین جاهایی هستند که کاربران اینترنتی امروزی در آنها حضور دارند. مردم ساعت ها در روز را در کانال های رسانه های اجتماعی می گذرانند و از آنها برای خرید آنلاین محصولات استفاده می کنند. آنها در فیسبوک به دنبال نظرات و بازخورد مشتریان میگردند و به دنبال اطلاعات بیشتر پشت صحنه درباره برندها در اینستاگرام هستند. درواقع، 68 درصد از کاربران میگویند که شبکههای اجتماعی به آنها اجازه میدهند تا با برندهایی که دوستشان دارند ارتباط برقرار کنند. بنابراین باید تمرکز زیادی روی بحث شبکههای اجتماعی داشته باشید تا بتوانید از پتانسیل به شدت بالای این رسانهها به نفع خودتان استفاده کنید.با این کار نه تنها تبلیغات انجام دادید بلکه این موضوع میتواند بر بهبود سئوی سایت شما نیز تأثیرگذار باشد.
ما در مقالهای دیگر از وبلاگ پارس سنتر با عنوان “سوشال مدیا مارکتینگ” به طور مفصل به معرفی کامل این نوع بازاریابی پرداختهایم و به شما پیشنهاد میکنیم حتماً آن را مطالعه کنید.
5- تبلیغات کلیکی (PPC)
این استراتژی شبیه به سئو است، تنها تفاوت این است که باید برای آن هزینه پرداخت کنید. همه این تبلیغات به هدایت کاربرانی که از قبل به محصول شما علاقه مند هستند به سایت شما کمک می کند. بسته به فرمت تبلیغ، می توانید برای بازدید یا کلیک هزینه پرداخت کنید. گوگل به عنوان دارنده بزرگترین سیستم و شبکه تبلیغاتی آنلاین، این کار را برای شما آسوده میکند. شما میتوانید با سفارش تبلیغ خود روی کلمات کلیدی دلخواه، در نتایج جستجوهای گوگل برای کلمات جستجو شده مرتبط با کلمه کلیدی انتخابی شما، در صفحات اول قرار گرفته و از همین طریق صدها و هزاران کلیک و بازدید دریافت کنید.
این حجم از بازدید شانس شما را برای جذب مخاطبین معمولی به مشتری بسیار افزایش میدهد. تبلیغات کلیکی بیشتر برای کسبوکارهایی استفاده میشود که بنا به هر دلیلی قادر به استفاده از بازاریابیهای دیگر نیستند و مایلند تا از این طریق مخاطبین خود را پیدا کنند. اما اگر شما از تبلیغات PPC در کنار دیگر بازاریابیها استفاده کنید، پیشرف چشم گیر کسبوکار خود را خواهید دید.
6- بهینه سازی سئو سایت
سایت شما برای دیده شدن و دریافت ورودی از موتور های جستجو به سئو نیاز دارد. سئو یا بهینهسازی موتورهای جستجو گستردهترین مبحث در بازاریابی اینترنتی است و صدها بخش و استراتژی مختلف دارد. با بهبود رتبه سایت، کاربران بیشتری برند شما را میبینند و از محصولات و خدمات شما اطلاع پیدا میکنند. بهتر است به خوبی با این مسئله آشنا شوید چرا که در صورت نداشتن اطلاعات کافی در این مورد، ممکن است سایت شما توسط موتورهای جستجو جریمه شود.
جمع بندی
کسبوکارهایی که بهطور مستقیم با مشتری در ارتباط هستند، باید از روشهای بازاریابی B2C استفاده کنند. استراتژیهای مربوط به بازاریابی B2C سعی بر این دارند تا مصرف کننده نهایی را به روشی کارآمد برای خرید متقاعد کنند. این روش مارکتینگ بر تعامل مستقیم با مصرف کنندگان نهایی تمرکز دارد. هرچه بتوانید با استفاده از تکنیکهای این مدل بازاریابی، تعامل بهتر و ارتباط نزدیکتری با مشتریان برند خود برقرار کنید، تجارت موفقتری خواهید داشت. بنابراین تحت هر شرایطی فراموش نکنید که تمام تلاش شما باید جلب اعتماد کاربران باشد. اعتماد و اعتبار دو فاکتور اصلی هستند که برای کاربران بسیار با اهمیت میباشند.