بازاریابی مدرن، بازاریابی به کمک ابزارهای دیجیتال، فضای مجازی و امکانات است. در چند دهه اخیر، بازاریابی به عنوان یکی از عوامل اساسی برای موفقیت در تجارت و کسب و کارها به طرز چشمگیری تغییر کرده است. روند رقابتی فعلی و پویای بازار، نیازمندی به استفاده از روشها و استراتژیهای بازاریابی نوین و مدرن را بیش از پیش میسازد. بازاریابی مدرن، یک مجموعه از تکنیکها، ابزارها، و روشهایی است که با استفاده از فناوریهای پیشرفته، تحلیل داده، و شناخت بهتر مشتریان، به کسب و کارها کمک میکند تا روابط بهتری با مخاطبان خود برقرار کنند و در نتیجه عملکرد و سودآوری خود را افزایش دهند.
با توجه به اینکه بازاریابی به سرعت در حال تغییر و تحول است، شناخت و استفاده از روشها و ابزارهای بازاریابی مدرن امری ضروری به نظر میرسد تا بتوان با رقبا رقابت کرده و مشتریان را به خود جذب کرده و حفظ کرد. در این راستا، آشنایی با انواع بازاریابی مدرن و توانایی اعمال آنها در استراتژیهای کسب و کار، به عنوان یکی از عوامل کلیدی موفقیت در دنیای کسب و کارهای امروزی مطرح است.
بازاریابی نوین (Modern Marketing) چیست؟
در ابتدای کار باید این را بدانید که بازاریابی مترادف فروش نیست و این ها با هم فرق دارند. فروش به این معناست که هدف اصلی شما افزایش فروش یک محصول باشد. اما بازاریابی مفهوم بسیار گسترده تری است و شامل تحقیق بازار هدف، شناخت مخاطب هدف، تحقیق درمورد جدیدترین متدهای فروش و حتی خدمات پس از فروش می شود.
استفاده افراد از اینترنت برای رفع نیازهای خود با نرخ حیرتانگیزی در حال افزایش است. میدانیم که امروزه افراد بخش زیادی از زمان زندگی خود را صرف فضای مجازی میکنند. بازاریابی مدرن به نوعی از بازاریابی میگویند که در آن از ظرفیت و پتانسیل اینترنت، شبکههای اجتماعی و بهطور کلی ابزارهای جدید و تکنولوژی استفاده میشود تا خدمات و محصولات شرکت به مخاطبان معرفی شود.
بازاریابی نوین (Modern Marketing) یک روش بازاریابی جامع، چابک و مبتنی بر داده است که برندها را با مشتریان ایدهآل مرتبط میکند تا نتایج متفاوتی را به دست آورند. در بازاریابی مدرن، اطلاعات از طریق شیوههای متعددی جمعآوری میشوند. این اطلاعات با کمک تفکر خلاقانه، استراتژیهای بازاریابی مبتنی بر فناوری را تشکیل میدهند. استفاده از بازاریابی نوین برای هر شرکت و سازمانی الزامی است چراکه هدف خدمات رسانی به مشتری بالقوه است. ما در عصر تکنولوژی به سر می بریم و آنچه موفقیت ما را تضمین می کند ورود به دنیای بازاریابی مدرن است.
مقایسه بازاریابی مدرن و بازاریابی سنتی
بازاریابی سنتی درست در مقابل بازاریابی مدرن قرار دارد به این معنا که هر آنچه در بازاریابی سنتی بی اهمیت تلقی می شود، در بازاریابی مدرن پراهمیت است. از جمله بارزترین تفاوتهای بین بازاریابی سنتی و مدرن، میتوان موارد زیر را نام برد:
بازاریابی مدرن | بازاریابی سنتی |
استفاده از نیروی اجرایی متخصص | استفاده از نیروی اجرایی ساده |
بهینه استفاده کردن منابع | هدر رفت منابع |
فرصت ایده پردازی و خلاقیت | یکسانی و یکنواخت روش ها |
تعامل دو طرفه با مشتری | تعامل یک طرفه با مشتری |
سادگی و روشن بودن فرآیندها | پیچیدگی و زمان بر بودن فرآیندها |
بدون محدودیت زمانی-مکانی | محدودیت زمانی-مکانی |
هزینه کم در برابر بازده زیاد | هزینه زیاد در برابر بازده نامشخص |
بررسی لحظه ای روند فرآیند | عدم بررسی لحظه ای روند فرآیند |
استراتژی های مختلف بازاریابی نوین را بشناسید!
بازاریابی مدرن انواع متفاوتی دارد که با مفاهیم متفاوتی مشخص میشود. صنعت بازاریابی از جمله صنایعی است که تغییرات در آن به سرعت رخ میدهد. به همین دلیل کسب و کار های پیشرو باید همیشه به دنبال ترندهای روز در این حوزه باشند تا بتوانند با کمک جدیدترین تکنولوژیها یا استراتژیها به بازاریابی و تبلیغات محصولات یا خدمات خود بپردازند. در ادامه به انواع بازاریابی مدرن میپردازیم که بیشتر مورد توجه قرار گرفتهاند:
. توجه به بهینه سازی سایت در بازاریابی مدرن
سئو (SEO) یک شیوۀ بازاریابی است که از دهه 90 میلادی و همزمان با رشد موتورهای جستجو مورد توجه قرار گرفته است. در بازاریابی نوین بر روی استراتژی سئو تمرکز بیشتری شده است تا همراه با تکامل الگوریتمهای گوگل، سئو چیزی فراتر از پستهای وبلاگ باشد. سئو در بازاریابی مدرن به دنبال پاسخگویی به کاربران و آگاهی از برند و محصول است. امروزه تمامی شرکتها در تلاش برای ارتقای رتبه خود از نظر موتورهای جستجو و دسترسی به مخاطبان بیشتر هستند!
. بازاریابی محتوا
هر برند معروفی در بازاریابی محتوا سرمایه گذاری می کند. مؤثرترین روش در بازاریابیهای اینترنتی بازاریابی با محتوا میباشد. در هنگام استفاده از اینترنت، بخش زیادی از مطالب، عکسها و ویدئوهایی که میبینیم در واقع محتواهای تولیدشده جهت بازاریابی هستند. شرکتها با همکاری تیمهای تولید محتوا، متن و تصاویری تهیه میکنند تا از این طریق مشتریان را جذب خدمات یا محصولات خود کنند. می توانید با ترکیب محتواها با خلاقیت و نوآوری خود به خوبی از مزایای این روش از بازاریابی بهرمند شوید.
. توجه و بکارگیری هوش مصنوعی (AI) در بازاریابی مدرن
در سالیان اخیر علم هوش مصنوعی (AI) جهشهای بزرگی را تجربه کرده است. هوش مصنوعی در بازاریابی کاربرد زیادی دارد، زیرا یک مدل علت-معلولی قابل درک از رفتار کاربران را عرضه میکند. هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار کاربردی برای اجرای بازاریابی تعاملی و شخصیسازی شده (Personalized Marketing) مورد استفاده قرار میگیرد.
. بازاریابی زمینه ای
فرض کنید که شما صبح با همکارتان درباره خرید خودرو صحبت میکنید و عصر همان روز تبلیغات مربوط به خرید خودرو و تسهیلات اقساطی را روی صفحه خود مشاهده میکنید! در این حالت شما در واقع هدف بازاریابی زمینهای قرار گرفتهاید که با توجه به سابقه فعالیت شما در فضای مجازی، محتواهای خاصی به شما پیشنهاد میکند!
پرکاربرد ترین روش ها در بازاریابی مدرن
در بخش قبلی شما را با انواع استراتژی های جدید در بازاریابی مدرن آشنا کردیم، در این بخش تعدادی از مهمترین روشهای کار را به شما معرفی میکنیم:
1- بازاریابی ویروسی
اساس و پایه بازاریابی ویروسی بر مبنای همکاری است نه رقابت. در بازاریابی ویروسی، شما اطلاعات خود را به اشتراک میگذارید، ارتباطات شخصی و حرفهای خود را گسترش میدهید و از طریق به اشتراک گذاری اطلاعاتی که به تبلیغ و فروش محصول یا خدمات منجر میشود، سود میبرید. در این نوع بازاریابی، سازمان میتواند شبکه تبلیغ و فروش خود را از طریق ارتباطات شخصی و حرفهایی ایجاد کرده و توسط افراد دیگر به طور تصاعدی رشد دهد.
2- بازاریابی حسی
بازاریابی تجربی به ایجاد فضا و برگزاری یک سری رویدادها توسط یک شرکت اشاره دارد. در این رویدادها، مشتریان به عنوان بازیگرانی مشارکت میکنند و در یک محیط خاص و طراحی شده نقش بازی میکنند. این نوع بازاریابی به مشتریان اجازه میدهد تا از طریق مشارکت فعال خود، تجربهای بینظیر را تجربه کنند و برای این مشارکت، شرکت ممکن است جوایزی را ارائه دهد.
3- بازاریابی شبکه ای
بازاریابی شبکهای یا نتورک مارکتینگ نوعی شیوهٔ فروش است که در آن کمپانیها محصولات خود را بدون تبلیغات و بدون واسطه به فروش میرسانند، و مشتریان پس از خرید در صورت تمایل میتوانند محصولات کمپانی را بازاریابی کنند و سود بگیرند. درآمد در بازاریابی شبکهای هم در ازای فروش مستقیم کالا و هم در ازای فروش از طریق زیرمجموعه کسب میشود.
4- بازاریابی ایمیلی
روزانه تعداد زیادی ایمیل جهت بازاریابی به افراد مشخصی ارسال میشود. در این نوع از بازاریابی شرکتها در بخش بازاریابی خود با مشخص کردن استراتژی، لیستی از افراد هدف را انتخاب میکنند و به صورت مستمر ایمیلهایی را به آنها ارسال میکنند. ایمیل مارکتینگ یکی از روش های قدیمی است که از گذشته تا به حال مورد استفاده سازمان ها، کسب و کار و شرکت ها قرار می گیرد. به گفته کارشناسان بازاریابی این روش هنوز هم از بین نرفته و می توان از آن به خوبی بهره برد.
ما در مقالهای دیگر از وبلاگ پارس سنتر با عنوان “راهنمای مبتدیان برای بازاریابی ایمیلی موفق” به طور مفصل به معرفی کامل این نوع بازاریابی پرداختهایم و به شما پیشنهاد میکنیم حتماً آن را مطالعه کنید.
5- بازاریابی اینترنتی
بازاریابی اینترنتی بخشی از تجارت الکترونیک است که مدیریت اطلاعات، روابط عمومی، خدمات مشتریان و بخش فروش را در بر دارد. به طور کلی، از زمانی که دسترسی به اینترنت برای عموم مردم به صورت گستردهای فراهم شد، تجارت الکترونیک و بازاریابی اینترنتی گسترش یافته است. این روش بسیار ساده است. شما در این روش تبلیغات سایت خود را بر روی یک سایت پرمخاطب دیگر قرار میدهید. گرافیک این تبلیغات گاهی اوقات شبیه به گرافیک بنرهاییست که در دنیای واقعی مشاهده میکنیم!
6- بازاریابی شبکه های اجتماعی
امروزه در دنیای پر هیاهوی تبلیغات و بازاریابی رقابت روز به روز پیچیده تر و سخت تر می شود. شبکه های اجتماعی یکی از مهم ترین و پربازده ترین ابزار ها برای بازاریابی به شمار می روند. در این نوع از بازاریابی شما فعالیتهای خود را پیرامون فعالیت در شبکههای اجتماعی تعریف میکنید و از این طریق استراتژی بازاریابی خود را به پیش میبرید.
ما در مقالهای دیگر از وبلاگ پارس سنتر با عنوان “سوشال مدیا مارکتینگ” به طور مفصل به معرفی کامل این نوع بازاریابی پرداختهایم و به شما پیشنهاد میکنیم حتماً آن را مطالعه کنید.
اصول بازاریابی مدرن
هر کاری که میکنید باید اصول آن را بشناسید! اولین اصل شما در این نوع بازاریابی شناختن مخاطب است. شما باید مخاطبان هدف خود را شناسایی کنید و راهروهای مناسب برای ارتباط با آنها را انتخاب کنید. شما باید بازاریابی خود در دنیای مجازی را به گونهای طراحی کنید که بتوانید مخاطب را برای مراجعات و خریدهای بعدی حفظ کنید! توجه به این مرحله نیز بسیار ضروری و برای توسعه فعالیت شما حیاتی است.
یکی از اصول مهم در این نوع بازاریابی در نظر داشتن «اندازه سود» است. در واقع شرکتهای زیادی هستند که حتی رکورد فروش خود را شکستهاند اما در اصل مقدار زیادی پول از دست دادهاند. اما آخرین اصل بازاریابی مدرن این است پس از فروش، تازه کار شما آغاز میشود و باید مشتری را برای خریدهای بعدی هم حفظ کنید. این موضوع دقیقا یکی از تفاوتهای بازاریابی سنتی و مدرن است. در بازاریابی سنتی، فروش آخرین مرحله از بازاریابی است در صورتی که در بازاریابی جدید بعد از فروش، تازه کار شما آغاز میشود.
مزایای بازاریابی نوین چیست؟
گرایش به بازاریابی نوین و افزایش سیر استفاده از انواع بازاریابی نوین به صورت انفجاری، دلایل متعددی دارد که در ادامه مهمترین مزایای استفاده از بازاریابی جدید را بررسی میکنیم:
- کاهش هزینه بازاریابی : هزینه پایین این بازاریابی نیز یکی دیگر از مزیتهای آنست. هزینههای این نوع از بازاریابی قابل مقایسه با برخی از روشهای سنتی مانند تبلیغات تلویزیونی نیست! بازدهی آن اما میتواند به نسبت هزینه پایینی که برای آن میپردازید کاملا مناسب باشد. در سالهای گذشته شرکتها و سازمانهای مختلف برای تبلیغاتشان مجبور به صرف هزینههای سنگینی بودند.
- داشتن تعامل با مخاطب : یکی از مهمترین مزایای این نوع از بازاریابی، شیوه ارتباط شما با مخاطبانتان است. شما در این روش به صورت مستقیم به مخاطبان خود متصل میشوید، با آنها تعامل میکنید، نیازها و اعتراضات آنها را میشناسید و میتوانید روشهای خود را بهینهسازی کنید. اما در تبلیغات سنتی شما صرفا پیامی را برای مخاطب میفرستید، بیآنکه با او تعامل داشته باشید یا پیامی دریافت کنید. ولی با توجه به ابزارها و رسانههای امروزی، میتوانید با مخاطبتان حرف بزنید.
- ارزیابی و آنالیز عملکرد : این مفهوم به معنای آنست که در این روش میتوانید میزان ورودی از هر کانال و نرخ تبدیل هر کدام را محاسبه کنید و به این طریق کانالهای مناسب برای تمرکز بیشتر را شناسایی کنید. همچنین این کار باعث میشود تا کانالهای پر هزینه را حذف کنید و صرفهجویی بسیار زیادی در هزینههای بازاریابی داشته باشید. در بازاریابی سنتی هیچ شاخصی برای بررسی دقیق هر کانال وجود نداشت. اما در بازاریابی مدرن، حتی در صورت استفاده از چندین کانال بازاریابی هم میتوانید نرخ جذب هر کانال را بهطور مجزا بررسی کنید. این کار باعث میشود تا کانالهای پر هزینه را حذف کنید.
- عدم داشتن محدودیت زمانی-مکانی : دنیای دیجیتال و اینترنت دنیای سیالی است! زمان و مکان در این دنیا معنایی همچون دنیای واقعی ندارد. یکی دیگر از مهمترین خوبیهای این نوع از بازاریابی نیز به همین خصوصیات دنیای دیجیتال باز میگردد. در هر جایی و در شرایطی که هستید می توانید فرآیند بازاریابی خود را رصد کنید و بهترین تصمیم ها را اتخاذ کنید.
جمع بندی
استفاده از استراتژیهای بازاریابی نوین میتواند به طریق چشمگیری در کاهش هزینههای شرکت و سازمان شما تأثیرگذار باشد. این بازاریابی میتواند خدمات و محصولات شرکت شما را به شیوهای جدید در اختیار مشتریان قرار دهد. روش سنتی که سالیان درازی است به کار گرفته میشود و روش مدرن که در سالیان اخیر رایج شده است. واقعیت اینست که امروزه سودهای بسیاری از طریق دنیای دیجیتال و اینترنت خلق میشود و بازاریابی مدرن به همین حوزه اختصاص دارد. در بازاریابی نوین به تعامل بیشتر با کارمندان کاربران تاکید میشود. زیرا مخاطبان تمایل دارند پیامهای بازاریابی را به صورت محتواهای شخصیسازی شده دریافت کنند. از همینرو، در کنار ابزارهای دیجیتال که در بازاریابی مدرن مورد استفاده قرار میگیرند، با تفکر خلاقانه شیوههای نوآورانهای برای جلب توجه مخاطبان استفاده میشود.